film
   
Shakespeare Lives in Film: Anielskie rozmowy
The Angelic Conversation
reż. Derek Jarman / Wielka Brytania 1985 / 78’
Seanse - kup bilet:
04 lis

Obsada

Paul Reynolds, Philip Williamson, Judi Dench (głos)

Opis filmu

To jeden z najbardziej wysmakowanych, ale i wymagających filmów Dereka Jarmana. Liryczny, wizualny kontrapunkt do czytanych z offu przez Judi Dench sonetów Williama Szekspira. Same sonety nadal stanowią dla interpretatorów twórczości dramaturga zagadkę – kto był ich adresatem? Czy były pisane dla mężczyzny czy kobiety? Jarman wykorzystuje tę niejednoznaczność, wiążąc tekst poetycki z oniryczną, homoerotyczną fantazją. Anielskie rozmowy to także niezwykły eksperyment estetyczny – reżyser połączył tu techniki filmowe i wideo, przekopiowywał obraz z taśmy Super-8 na wideo, potem na taśmę 35 mm. Dzięki temu kadry mają szczególną, ziarnistą fakturę, a sam film pulsuje obrazami ujawniającymi przede wszystkim malarską i fotograficzną wrażliwość Jarmana. Rozświetlone ciała, postindustrialne pejzaże, natura – wszystko to łączy się w nostalgiczną, hipnotyczną opowieść o miłości. 

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Derek Jarman

Urodzony w 1942 roku w Northwood w Wielkiej Brytanii. Ikona kina queer i kontrkultury, artysta i aktywista. Ceniony scenograf (m.in. Diabły Kena Russella), twórca eksperymentalnych filmów na taśmie Super-8, wytrawny ogrodnik. W pełnym metrażu zadebiutował w 1976 roku Sebastianem – gejowską interpretacją legendy o świętym. Homoseksualne wątki wyszukiwał w literaturze (Szekspirowskie Anielskie rozmowy), w życiorysach postaci historycznych (Edward II) i przedstawicieli świata kultury (Wittgenstein). Połączenie niepowtarzalnej queerowej estetyki i punkowego, anarchizującego przesłania było dla Jarmana elementem sprzeciwu wobec konserwatywnej rzeczywistości. Zmarł na AIDS w roku 1994. Bohater retrospektywy podczas trzeciej edycji MFF Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia

1976 Sebastian / Sebastiane

1979 Burza / The Tempest

1986 Anielskie rozmowy / The Angelic Conversation

1993 Wittgenstein

1993 Blue

stopka

reżyseria: Derek Jarman
scenariusz: Derek Jarman (na podstawie sonetów Williama Szekspira)
zdjęcia: Derek Jarman, James Mackay
montaż: Cerith Wyn Evans, Peter CartWright
muzyka: Coil
obsada: Paul Reynolds, Philip Williamson, Judi Dench (głos)
producent: James Mackay
produkcja: British Film Institute, Channel Four
język: angielski
barwa: kolor i cz.-b.
Balerina 
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Fritz Bauer kontra państwo 
Lars Kraume, Niemcy 2015
Honorowy obywatel 
Mariano Cohn, Gastón Duprat, Hiszpania, Argentyna 2016
Ja, Olga Hepnarová 
Petr Kazda, Tomáš Weinreb, Czechy, Francja, Polska, Słowacja 2016
Kacper i Emma na safari 
A. L. Næss, Norwegia 2015
Konwój 
Maciej Żak, Polska 2016
Kot Bob i ja 
Roger Spottiswoode, Wielka Brytania 2016
Las, 4 rano 
Jan Jakub Kolski, Polska 2016
Manchester by the Sea 
Kenneth Lonergan, USA 2016
Nieprawi 
Adrian Sitaru, Rumunia, Polska, Francja 2015
Noma: My Perfect Storm 
Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015
Nowe Horyzonty dla Seniora: Balerina 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Eric Summer, Éric Warin, Francja, Kanada 2016
Nowe Horyzonty dla Seniora: Lato w Prowansji 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Rose Bosh, Francja 2014
Paterson 
Jim Jarmusch, USA 2016
Powidoki 
Andrzej Wajda, Polska 2016
W pionie 
Alain Guiraudie, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.