film
   
Shakespeare Lives in Film: Anielskie rozmowy
The Angelic Conversation
reż. Derek Jarman / Wielka Brytania 1985 / 78’
Seanse - kup bilet:
04 lis

Obsada

Paul Reynolds, Philip Williamson, Judi Dench (głos)

Opis filmu

To jeden z najbardziej wysmakowanych, ale i wymagających filmów Dereka Jarmana. Liryczny, wizualny kontrapunkt do czytanych z offu przez Judi Dench sonetów Williama Szekspira. Same sonety nadal stanowią dla interpretatorów twórczości dramaturga zagadkę – kto był ich adresatem? Czy były pisane dla mężczyzny czy kobiety? Jarman wykorzystuje tę niejednoznaczność, wiążąc tekst poetycki z oniryczną, homoerotyczną fantazją. Anielskie rozmowy to także niezwykły eksperyment estetyczny – reżyser połączył tu techniki filmowe i wideo, przekopiowywał obraz z taśmy Super-8 na wideo, potem na taśmę 35 mm. Dzięki temu kadry mają szczególną, ziarnistą fakturę, a sam film pulsuje obrazami ujawniającymi przede wszystkim malarską i fotograficzną wrażliwość Jarmana. Rozświetlone ciała, postindustrialne pejzaże, natura – wszystko to łączy się w nostalgiczną, hipnotyczną opowieść o miłości. 

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Derek Jarman

Urodzony w 1942 roku w Northwood w Wielkiej Brytanii. Ikona kina queer i kontrkultury, artysta i aktywista. Ceniony scenograf (m.in. Diabły Kena Russella), twórca eksperymentalnych filmów na taśmie Super-8, wytrawny ogrodnik. W pełnym metrażu zadebiutował w 1976 roku Sebastianem – gejowską interpretacją legendy o świętym. Homoseksualne wątki wyszukiwał w literaturze (Szekspirowskie Anielskie rozmowy), w życiorysach postaci historycznych (Edward II) i przedstawicieli świata kultury (Wittgenstein). Połączenie niepowtarzalnej queerowej estetyki i punkowego, anarchizującego przesłania było dla Jarmana elementem sprzeciwu wobec konserwatywnej rzeczywistości. Zmarł na AIDS w roku 1994. Bohater retrospektywy podczas trzeciej edycji MFF Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia

1976 Sebastian / Sebastiane

1979 Burza / The Tempest

1986 Anielskie rozmowy / The Angelic Conversation

1993 Wittgenstein

1993 Blue

stopka

reżyseria: Derek Jarman
scenariusz: Derek Jarman (na podstawie sonetów Williama Szekspira)
zdjęcia: Derek Jarman, James Mackay
montaż: Cerith Wyn Evans, Peter CartWright
muzyka: Coil
obsada: Paul Reynolds, Philip Williamson, Judi Dench (głos)
producent: James Mackay
produkcja: British Film Institute, Channel Four
język: angielski
barwa: kolor i cz.-b.
Beksińscy. Album wideofoniczny 
Marcin Borchardt, Polska 2017
Cicha noc 
Piotr Domalewski, Polska 2017
Coco (dubbing) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Komunia 
Anna Zamecka, Polska 2016
Louise nad morzem 
Jean-François Laguionie, Belgia, Francja 2016
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Morderstwo w Orient Expressie 
Kenneth Branagh, USA 2017
Najlepszy 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Najlepszy (seans dla szkoły) 
Łukasz Palkowski, Polska 2017
Na karuzeli życia 
Woody Allen, USA 2017
Nie jestem twoim murzynem 
Raoul Peck, Szwajcaria, Francja, Belgia, USA 2016
Pierwsza gwiazdka 
Timothy Reckart, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Wojna płci 
Jonathan Dayton, Valerie Faris, USA 2017
Zabicie świętego jelenia 
Yorgos Lanthimos, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.