film
   
Shakespeare Lives in Film: Anielskie rozmowy
The Angelic Conversation
reż. Derek Jarman / Wielka Brytania 1985 / 78’
Seanse - kup bilet:
04 lis

Obsada

Paul Reynolds, Philip Williamson, Judi Dench (głos)

Opis filmu

To jeden z najbardziej wysmakowanych, ale i wymagających filmów Dereka Jarmana. Liryczny, wizualny kontrapunkt do czytanych z offu przez Judi Dench sonetów Williama Szekspira. Same sonety nadal stanowią dla interpretatorów twórczości dramaturga zagadkę – kto był ich adresatem? Czy były pisane dla mężczyzny czy kobiety? Jarman wykorzystuje tę niejednoznaczność, wiążąc tekst poetycki z oniryczną, homoerotyczną fantazją. Anielskie rozmowy to także niezwykły eksperyment estetyczny – reżyser połączył tu techniki filmowe i wideo, przekopiowywał obraz z taśmy Super-8 na wideo, potem na taśmę 35 mm. Dzięki temu kadry mają szczególną, ziarnistą fakturę, a sam film pulsuje obrazami ujawniającymi przede wszystkim malarską i fotograficzną wrażliwość Jarmana. Rozświetlone ciała, postindustrialne pejzaże, natura – wszystko to łączy się w nostalgiczną, hipnotyczną opowieść o miłości. 

Karolina Kosińska

Informacje o reżyserze

Derek Jarman

Urodzony w 1942 roku w Northwood w Wielkiej Brytanii. Ikona kina queer i kontrkultury, artysta i aktywista. Ceniony scenograf (m.in. Diabły Kena Russella), twórca eksperymentalnych filmów na taśmie Super-8, wytrawny ogrodnik. W pełnym metrażu zadebiutował w 1976 roku Sebastianem – gejowską interpretacją legendy o świętym. Homoseksualne wątki wyszukiwał w literaturze (Szekspirowskie Anielskie rozmowy), w życiorysach postaci historycznych (Edward II) i przedstawicieli świata kultury (Wittgenstein). Połączenie niepowtarzalnej queerowej estetyki i punkowego, anarchizującego przesłania było dla Jarmana elementem sprzeciwu wobec konserwatywnej rzeczywistości. Zmarł na AIDS w roku 1994. Bohater retrospektywy podczas trzeciej edycji MFF Nowe Horyzonty.

Wybrana filmografia

1976 Sebastian / Sebastiane

1979 Burza / The Tempest

1986 Anielskie rozmowy / The Angelic Conversation

1993 Wittgenstein

1993 Blue

stopka

reżyseria: Derek Jarman
scenariusz: Derek Jarman (na podstawie sonetów Williama Szekspira)
zdjęcia: Derek Jarman, James Mackay
montaż: Cerith Wyn Evans, Peter CartWright
muzyka: Coil
obsada: Paul Reynolds, Philip Williamson, Judi Dench (głos)
producent: James Mackay
produkcja: British Film Institute, Channel Four
język: angielski
barwa: kolor i cz.-b.
21 x Nowy Jork 
Piotr Stasik, Polska 2016
Atomic Blonde 
David Leith, USA 2017
Dunkierka 
Christopher Nolan, Francja, Holandia, USA, Wielka Brytania 2017
Frantz 
François Ozon, Francja, Niemcy 2016
Królewicz Olch 
Kuba Czekaj, Polska 2016
Mała Wielka Stopa 
Jeremy Degruson, Ben Stassen, Belgia, Francja 2017
Obdarowani 
Marc Webb, USA 2017
Paryż na bosaka 
Dominique Abel, Fiona Gordon, Belgia, Francja 2016
Wilde Maus 
Josef Hader, Niemcy, Austria 2017
Kacper i Emma jadą w góry 
Arne Lindtner Naes, Norwegia 2017
Niedoparki 
Galina Miklínová, Czechy, Słowacja, Chorwacja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.