film
 
Wózkownia: Śmietanka towarzyska
Café Society
reż. Woody Allen / USA 2016 / 96’
Seanse - kup bilet:
25 sie
Wózkownia

Obsada

Kristen Stewart, Blake Lively, Steve Carell

Opis filmu

Zdobywca czterech Oscarów i 20 nominacji do tej nagrody, geniusz kina Woody Allen, przedstawia swój najnowszy – 46. film. Akcja rozgrywa się w latach 30. ubiegłego stulecia, a jej tłem są modne kluby nocne, eleganckie przyjęcia i malownicze zakątki Nowego Jorku i Los Angeles. O popis najwyższej klasy aktorstwa, jak zwykle u Allena, zadba plejada znakomitości. James i Teresa są zakochani i planują wspólną przyszłość. Razem opuszczają Nowy Jork i przenoszą się do Los Angeles. Oczarowany Miastem Aniołów, James nie dostrzega, że piękna Teresa wpadła w oko jego szefowi Aaronowi – wpływowej osobowości hollywoodzkiej society.

Informacje o reżyserze

Woody Allen

Prawdziwe nazwisko: Allen Konigsberg. Urodzony w 1935 roku na Brooklynie w Nowym Jorku. Już w wieku 15 lat sprzedawał żarty i anegdotki autorom felietonów. Po owocnej karierze komika stand-uppera dostał w 1965 roku zlecenie na scenariusz filmu Co słychać, koteczku?. Rok później zaczął karierę jako samodzielny reżyser. Po serii komedii, których ukoronowaniem była Annie Hall (1977, sukces kasowy i cztery Oscary), w drugiej połowie lat 70. zaskoczył zmianą tonu i serią dramatów. Od tego czasu kręci jeden film rocznie (ma ich na koncie ponad 40). Do końca lat 90. niemal każdym filmem zaskakiwał widzów i krytykę. W ostatniej dekadzie sprawia wrażenie, że głównie odgrzewa stare motywy. Po rozstaniu z wieloletnim producentem i utracie źródeł finansowania w USA zrealizował kilka filmów w Europie, niektóre z nich okazały się sukcesem kasowym i przyniosły Allenowi dobre recenzje.


Real name: Allan Stewart Konigsberg, born in 1935 in New York. At age 15, he began selling jokes and stories to local papers and then moved into stand-up comedy until, in 1965, when he wrote the script for the film What’s New Pussycat. After a series of comedies, the biggest achievement of which was Annie Hall (1977), withbox-office success and four Oscars, Allen surprised all with his change of tone and series of dramas. He has managed to satisfy critics and audiences with nearly every film through the end of the 1990s, while in the 2000s his films have been referred to as retreads. After parting ways with his producer and losing financing in the USA, Allen made several films in Europe. Some of them were a box-office hit and received the best reviews of any Allen film in years.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1977 Annie Hall

1979 Manhattan

1986 Hannah i jej siostry / Hannah and Her Sisters

2003 Życie i cała reszta / Anything Else

2009 Co nas kręci, co nas podnieca / Whatever Works

stopka

reżyseria: Woody Allen
obsada: Kristen Stewart, Blake Lively, Steve Carell
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.