film
 
Wózkownia: Kwiat wiśni i czerwona fasola
An
reż. Naomi Kawase / Japonia 2015 / 113’
Seanse - kup bilet:
18 sie
Wózkownia

Obsada

Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida

Nagrody

MFF w Cork - Nagroda Publiczności; MFF w São Paulo - Nagroda Publiczności

Opis filmu

Tokue, trochę dziwna, ale sympatyczna starsza pani zjawia się pewnego dnia na stoisku z naleśnikami w poszukiwaniu pracy. Właścicielem jest Sentaro, ponury, milczący mężczyzna z mnóstwem własnych kłopotów. Specjalizuje się w małych naleśnikach z nadzieniem z pasty fasolowej. Początkowo odmawia zatrudnienia Tokue, ale ona wpycha mu do ręki pastę zrobioną według własnego sekretnego przepisu. Jej smak przekonuje go do zatrudnienia starszej pani, a decyzja ta da początek relacji, w której chodzi znacznie więcej niż o uliczne jedzenie.  


 

Informacje o reżyserze

Naomi Kawase

Urodziła się w 1969 roku w miejscowości Nara w Japonii. Ukończyła Szkołę Fotografii w Osace i przez cztery następne lata pracowała tam jako wykładowca. Za swój debiut fabularny, Suzaku, otrzymała w 1997 roku nagrodę FIPRESCI na festiwalu w Rotterdamie oraz Złotą Kamerę na festiwalu w Cannes, stając się najmłodszą zdobywczynią tego wyróżnienia. Jest także autorką dokumentów, teledysków, pisarką i dziennikarką. Wyreżyserowany przez nią w 2007 roku Las w żałobie, zdobywca Grand Prix na 60. MFF Cannes, był pokazywany na 7. NH.


Naomi Kawase was born in 1969 in the town on Nara in Japan. She graduated from the School of Photography in Osaka and spent four years there as a lecturer. He feature debut, Suzaku, received the 1997 FIPRESCI Prize at the Rotterdam IFF and Golden Camera Award at Cannes IFF becoming its youngest recipient. She has also directed documentaries, music videos, is a writer and journalist. Her The Mourning Forest (2007), winner of the Grand Prix at the 60th Cannes IFF screened at the 7th NH.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Hotaru / Firefly

2003 Sharasojyu

2007 Las w żałobie / Mogari no mori / The Mourning Forest

2008 Nanayomachi

2010 Genpin (doc.)

2011 Hanezu / Hanezu no tsuki / Hanezu

 

 

stopka

reżyseria: Naomi Kawase
obsada: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida
polski dystrybutor: Aurora Films
nagrody: MFF w Cork - Nagroda Publiczności; MFF w São Paulo - Nagroda Publiczności
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Ferie 2018: Storm. Opowieść o odwadze 
Ferie 2018
Dennis Bots, Holandia 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Twój Vincent (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.