repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 19 czerwca 2016.

Martín Berasategui: kuchnia numerów, Nerua Guggenheim Bilbao: w poszukiwaniu esencji

Martín Berasategui: la cocina de los numeros, Nerua Guggenheim Bilbao, un viaje a la esencia

czas: 67’

Martín Berasategui: kuchnia numerów
Martín Berasategui: la cocina de los numeros
Hiszpania 2009, 50'

reżyseria: Hasier Etxeberria
scenariusz: Oskar Alegria, Hasier Etxeberria
zdjęcia: Juantxo Sardón, Tomas Etxeberria
montaż: Juanfe Garces, Izaskun Bernedo, Ander Erguin
występują: Martin Berasategui, Oneka Arregui, Jean Paul Heynard
producent: Hasier Etxeberria, Josu Erguin, Santi Uriarte
produkcja: EiTB

Sylwetka Martína Berasateguia, słynnego baskijskiego kucharza, który czerpie ze spuścizny Nowej Kuchni Baskijskiej. Jego kuchnia charakteryzuje się wyjątkową precyzją, nie ma w niej miejsca na przypadek, wszystko funkcjonuje jak w szwajcarskim zegarku. Co nie znaczy, że obce są mu eksperymenty i innowacyjne rozwiązania. Po projekcji filmu odbędzie inspirowana nim kolacja przygotowana przez jednego z wrocławskich szefów kuchni.

Nerua Guggenheim Bilbao: w poszukiwaniu esencji
Nerua Guggenheim Bilbao, un viaje a la esencia
Hiszpania 2014, 17'

reżyseria: Iván Miñambres
scenariusz: Josean Alija
zdjęcia: Iñigo Gómez
montaż: Iñigo Gómez
muzyka: Gari
produkcja: Uniko Estudio Creativo, S.L., Ixo Producciones

Restauracja Nerua w Muzeum Guggenheima w Bilbao to projekt, który wykracza poza zwykłą formułę restauracyjną nie tylko za sprawą lokalizacji w jednym z ważniejszych światowych muzeów sztuki współczesnej. Dokument opowiada o idei, jaka stoi za Nerua, i o metodzie twórczej jej szefa kuchni, Joseana Aliji. Oglądamy proces powstawania i sposób prezentacji jego dań. Jak sam mówi, praca w restauracji Nerua to jego życie i pasjonująca misja, nie wspominając o satysfakcji, którą budzi w nim widok ludzi zachwyconych jedzeniem.

Hasier Etxeberria

Urodził w 1957 roku w hiszpańskiej miejscowości Eiglobar, mieszka w Hendaye we Francji. Reżyser filmów dokumentalnych i telewizyjnych (współpracuje na stałe z telewizją EiTB), dziennikarz, autor kilku książek poświęconych gastronomii - specjalizuje się w kuchni kraju Basków. Na początku lat 70. był zaangażowany w ruch Nowej Kuchni Baskijskiej, współpracując z wieloma wybitnymi szefami kuchni. 

Filmografia

2009 Juan Maria Arzak: dom jest światem / Juan Maria Arzak: etxe bat da mundua

2009 Martin Baresetagui: kuchnia numerów / Martin Baresetagui: la cocina de los numeros

Iván Miñambres

Studiował reżyserię, a pracę w filmie rozpoczął w 2007 roku jako montażysta filmu Querida Bamako. W 2009 roku montował film Ander, nagrodzony na Berlinale i ponad dwudziestu festiwalach na całym świecie. W tym samym roku założył firmę produkcyjną UNIKO, a wkrótce potem współreżyserował film Birdboy ( 2011 ), który otrzymał nagrodę Goya w 2012 roku i był nominowany do Oscara. Krótkim filmem Decisiones (2012) zadebiutował jako samodzielny reżyser .

Wybrana filmografia

2012 Decisiones

2014 Nerua Guggenheim Bilbao: w poszukiwaniu esencji / Nerua Guggenheim Bilbao, un viaje a la esencia 

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!