repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 19 czerwca 2016.

Eneko Atxa: rozkosz podniebienia

Eneko Atxa: caricias de sabor

reż. Hasier Etxeberria

czas: 55’
produkcja: Hiszpania 2015
obsada: Eneko Atxa
język: hiszpański, baskijski
scenariusz: Oskar Alegria, Hasier Etxeberria
zdjęcia: Juantxo Sardón, Tomas Etxeberria
montaż: Juanfe Garces, Izaskun Bernedo, Ander Erguin
producent: Hasier Etxeberria, Josu Erguin, Santi Uriarte
produkcja: EiTB

Portret Eneko Atxy, młodego baskijskiego kucharza stojącego na czele restauracji Azurmendi, odznaczonej trzema gwiazdkami Michelina. W swojej pracy Atxa łączy tradycję i nowoczesność. Jego kuchnię, zakorzenioną w lokalnych zwyczajach korzenie i otwartą na nowe doznania, należy pokazać w odpowiedniej scenerii – jest nią właśnie Azurmendi.

Hasier Etxeberria

Urodził w 1957 roku w Hiszpanii, mieszka w Hendaye we Francji. Reżyser filmów dokumentalnych i telewizyjnych (współpracuje na stałe z telewizją EiTB), dziennikarz, autor kilku książek poświęconych gastronomii – specjalizuje się w kuchni Kraju Basków. Na początku lat 70. był zaangażowany w ruch Nowej Kuchni Baskijskiej, współpracował z wieloma wybitnymi szefami kuchni. 

Wybrana filmografia

2009 Juan Maria Arzak: dom jest światem / Juan Maria Arzak: etxe bat da mundua

2009 Martin Baresetagui: kuchnia numerów / Martin Baresetagui: la cocina de los numeros

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!