film
Wózkownia: Carol
reż. Todd Haynes / USA 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
24 mar
Wózkownia

Obsada

Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler, Jake Lacy

Opis filmu

Lata 50., Nowy Jork. Ścieżki dojrzałej, zamożnej mężatki Carol Aird (Cate Blanchett) i 20-letniej singielki Therese Belivet (Rooney Mara) krzyżują się w domu handlowym. Nieśmiała z początku fascynacja przeradza się w burzliwe uczucie, niebezpieczny w tamtym czasie związek, który pociąga za sobą ofiary. Haynes stroni od sensacji i unika oczywistych romansowych chwytów.Więź, która zawiązuje się między kobietami, prezentuje się tu tak elegancko jak moda tamtego okresu – pisał z Cannes w recenzji filmu krytyk IndieWire. Carol jest niczym wymuskana dźwiękowa pocztówka ze świata, który dawno odszedł. Dzięki olśniewającym kostiumom, scenografii, muzyce i fenomenalnym zdjęciom Eda Lachmana na ekranie ożywają ulice, kluby, sklepy, kreacje – cały Manhattan ery Eisenhowera. Książka Patricii Highsmith The Price of Salt z 1952 roku, na podstawie której powstał scenariusz, akcentowała wątki lesbijskie i feministyczne. Jej ekranizacja jest bardziej uniwersalna. Haynes opowiada o cenie, jaką płacimy za pasję i porywy serca. Niezależnie od płci i seksualnej orientacji.

Informacje o reżyserze

Todd Haynes

Urodzony w 1961 w Los Angeles amerykański reżyser i scenarzysta. Sławę zdobył już krótkometrażowym debiutem, The Karen Carpenter Story, w którym za pomocą lalek Barbie opowiedział historię bohaterki chorej na anoreksję. Poison o wykluczonych ze społeczeństwa odmieńcach zdobyło Grand Prix na Sundance FF, w Cannes triumfował Idolem, inspirowanym biografią Davida Bowie. O Bobie Dylanie opowiedział w eksperymentalnym I'm Not There. Tworzy w szerokim nurcie kina queerowego.


Los Angeles native Todd Haynes (b. 1961) is an American director and screenwriter. He gained fame with his short film, The Karen Carpenter Story, that employs Barbie dolls to describe Carpenter's struggle with anorexia. His film Poison, about social outcasts, won the Grand Prix at Sundance, Velvet Goldmine, loosely based on the biography of David Bowie, triumphed at Cannes, and the experimental I'm Not There is based on the life of Bob Dylan. Haynes's oeuvre is often associated with the queer cinema movement.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1987 Superstar: The Karen Carpenter Story (short)

1995 Schronienie / Safe

1998 Idol / Velvet Goldmine

2002 Daleko od nieba / Far from Heaven

2007 I'm Not There. Gdzie indziej jestem / I'm Not There

stopka

reżyseria: Todd Haynes
obsada: Rooney Mara, Cate Blanchett, Kyle Chandler, Jake Lacy
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Akademia Polskiego Filmu: Psy, Wrony 
Akademia Polskiego Filmu (2017/2018)
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Klub "Wysokich Obcasów": 120 uderzeń serca 
Klub "Wysokich Obcasów"
Robin Campillo, Francja 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Madame 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Amanda Sthers, Francja 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.