film
Wózkownia: Córki Dancingu
reż. Agnieszka Smoczyńska / Polska 2015 / 92’
Seanse - kup bilet:
07 sty
Wózkownia

Obsada

Kinga Preis, Magdalena Cielecka, Katarzyna Herman

Opis filmu

Dwie nastolatki - Złota i Srebrna - lądują w środku tętniącego muzyką, mieniącego się światłami neonów i cekinów świata warszawskich dancingów lat 80. Nie są to jednak zwyczajne dziewczyny, tylko syreny, które próbują poznać i zrozumieć, czym jest bycie kobietą w otaczającej je rzeczywistości. Dołączają do muzyków zespołu Figi i Daktyle, z dnia na dzień stając się sensacją nocnego życia stolicy. Pochłonięte przez miłość i rodzące się namiętności, na chwilę zapominają o swojej prawdziwej naturze. Ale wystarczy jedno złamane serce, by sytuacja wymknęła się spod kontroli.

Syreny w filmie Smoczyńskiej nie przypominają w niczym disneyowskiej Arielki. Ich korzeni szukać należałoby w mitologii greckiej, gdzie są przebiegłymi i niebezpiecznymi istotami. Potężne, obślizgłe ogony i wampirze zęby, gotowe, by pożreć ludzkiego nieszczęśnika, świadczą o ogromnej sile. A jednym z ich nieodłącznych atrybutów - poza "rybim zapachem" - jest krew.

Karolina Stankiewicz, stopklatka.pl

Informacje o reżyserze

Agnieszka Smoczyńska

Absolwentka historii sztuki, kulturoznawstwa, reżyserii i Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.


A graduate of the history of art., cultural studies, directing and the Andrzej Wajda Master School of Film Directing.

Filmografia/ Filmography

2010 Viva Maria! / Viva Maria! (/ doc., short film)

2007 Aria Diva (short film)

2005 Sieroty (doc., short flim)

2003 Kapelusz (short film)

2003 Guanipa (short film)

stopka

reżyseria: Agnieszka Smoczyńska
obsada: Kinga Preis, Magdalena Cielecka, Katarzyna Herman
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.