film
Między słowami: Ojciec i syn; Ojciec i syn w podróży
/ 129’
gość: Piotr Sieniawski - certyfikowany psychoterapeuta psychoanalityczny
Seanse - kup bilet:
17 mar

Opis filmu

Ojciec i syn
reż. Paweł Łoziński, Polska 2013, 54’

Ojciec i syn w podróży
reż. Marcel Łoziński, Polska 2013, 75'

Ojciec i syn, jeden samochód, dwie kamery. Odpowiednio wyekwipowani bohaterowie ruszają do Paryża, gdzie rozsypano prochy matki tego pierwszego i babci tego drugiego. Ruszają i zaczynają bitwę na słowa, na niewygodne pytania i jeszcze mniej wygodne odpowiedzi. Wspominają, dyskutują, kłócą się. Przez wszystkie przypadki odmieniają słowo: rodzina. Ojciec i syn to znani i nagradzani dokumentaliści: Marcel i Paweł Łozińscy. Kilka lat temu Paweł postanowił zrealizować film o Marcelu, ten jednak zamiast tego zaproponował nakręcenie wspólnego dokumentu. Miało być intymnie i bez żadnego tabu, wyszło trochę inaczej, drogi twórców się bowiem rozeszły i powstały dwa filmy zmontowane z materiału zarejestrowanego w czasie tej samej wyprawy. Pierwszy był Ojciec i syn, dzieło Pawła, z którym swoimOjcem i synem w podróży polemizuje Marcel. Filmy istnieją razem – jako rewersy samych siebie, ale też są niepodległe – jako dwie wersje tej samej historii, dwa spojrzenia. Choć brzmi to wszystko może nieco gorzko, Paweł Łoziński powiedział w wywiadzie, że jego utwór jest bardzo ciepłym portretem ojca. Pełnym uczuć, jakie wtedy były. I wyznał: Mam szacunek do ojca, że zgodził się na taki eksperyment. Jestem zadowolony, że zdążyłem z nim porozmawiać.

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia (seans dla szkoły) 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Śmierć Stalina 
Armando Iannucci, Francja, Wielka Brytania, Belgia 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.