film
Wózkownia: Moja matka
Mia madre
reż. Nanni Moretti / Włochy, Francja 2015 / 102’
Seanse - kup bilet:
19 lis
Wózkownia

Obsada

Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti, Beatrice Mancini

Opis filmu

Współczesna opowieść o dojrzałej kobiecie, która pod wpływem życiowych zawirowań odkrywa, co jest dla niej najważniejsze. Margherita jest uznaną reżyserką filmową. Praca na planie jej najnowszej, skomplikowanej produkcji, nie przebiega zbyt gładko. Wszystko dodatkowo utrudnia amerykański gwiazdor w epizodycznej roli, który ledwo radzi sobie z włoskimi dialogami, czym doprowadza ekipę filmową do pasji. Równocześnie Margherita musi sprostać wyzwaniom codzienności: problemom z dorastającą córką, chorobie matki i rozstaniu z wieloletnim partnerem, odtwarzającym w jej filmie główną rolę. Jak w tym wszystkim wytrwać i nie zwariować? Jak odnaleźć sens, wewnętrzną siłę i radość? Nanni Moretti opowiada o zmaganiach Margherity w uniwersalny, pełen humoru i czułości sposób, odwołując się do wątków z własnego życia. Film otrzymał Nagrodę Jury Ekumenicznego na MFF w Cannes 2015, otwierał 15. MFF T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu.

Informacje o reżyserze

Nanni Moretti

Urodził się w 1953 roku w Rzymie. Jeden z najbardziej znanych reżyserów i aktorów włoskich średniego pokolenia. W latach 70. należał do reprezentacji juniorów Włoch w wodnym polo. Po maturze kupił kamerę Super 8 i zaangażował się w ruch kina amatorskiego. Zdobył rozgłos w kraju jako autor filmów Jestem samowystarczalny i Oto Bombo. Międzynarodową sławę zapewnił mu obraz Dziennik intymny. W 2001 roku zdobył canneńską Złotą Palmę za obraz Pokój syna.


Born in 1953 in Rome. One of the best known Italian directors and actors of the middle generation. In the 70’s he represented Italy in water polo. After graduating from high school, he bought a Super 8 camera and became active in the amateur cinema movement. He gained acclaim in Italy as the author of I Am Self Sufficient and Ecce Bombo. His international career started with Dear Diary. In 2001, he won the Palme d'Or at Cannes for The Son’s Room.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1976 Jestem samowystarczalny / Io sono un autarchico / I Am Self Sufficient

1978 Oto Bombo / Ecce Bombo

1981 Złote sny / Sogni d’oro / Golden Dreams

1985 Idźcie, ofiara spełniona / La messa è finite / The Mass Is Dead

1993 Dziennik intymny / Caro diario / Dear Diary

2001 Pokój syna / La stanza del figlio / The Son’s Room

2006 Kajman / Il Caimano / The Caiman

2008 Cichy chaos / Caos calmo / Quiet Chaos

2011 Habemus Papam – mamy papieża / Habemus Papam / We Have a Pope

stopka

reżyseria: Nanni Moretti
obsada: Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti, Beatrice Mancini
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego: Kieł 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Chasing the Breath 
Adrian Dmoch, Polska 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.