film
   
Między słowami: Blue Jasmine
reż. Woody Allen / USA 2013 / 98’
gość: Dobrosława Krakowiak-Gennari, certyfikowana psychoterapeutka psychoanalityczna
Seanse - kup bilet:
10 gru

Obsada

Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Michael Emerson

Opis filmu

Woody Allen powraca do Ameryki. Na planie filmu, jak zwykle u tego reżysera, spotkała się gwiazdorska obsada. Obok laureatki Oscara i dwóch Złotych Globów – Cate Blanchett, zobaczymy m.in. Aleca Baldwina i Sally Hawkins. Bohaterka najnowszej komedii Allena, Jasmine przywykła do wygodnego życia u boku męża-biznesmena. Jej świat to luksusowe rezydencje, limuzyny, kolacje w najdroższych restauracjach Nowego Jorku i zakupy u najlepszych projektantów. Jednak kiedy Hal zostaje zatrzymany pod zarzutem malwersacji, a konta zablokowane, jej sytuacja z dnia na dzień zmienia się nie do poznania. Jasmine przenosi się do San Francisco, by tymczasowo zamieszkać u  swojej siostry Ginger i uniknąć kłopotliwych spotkań ze znajomymi z nowojorskiej elity.

Ona ma w sobie to „coś”. Niespotykaną głębię, którą trudno ogarnąć. Owszem jest kilka artystek, które mogą świetnie odegrać smutek, a nawet popłakać się w podobny sposób. Jednak tylko Cate potrafi być w tym tak wiarygodna, że oglądanie jej na ekranie pochłania bez reszty.

Woody Allen, tvn24.pl

Informacje o reżyserze

Woody Allen

Prawdziwe nazwisko: Allan Stewart Konigsberg. Urodził się w 1935 roku w Nowym Jorku. W wieku 15 lat zaczął sprzedawać dowcipy lokalnym gazetom, potem występował jako komik stand-upowy, aż wreszcie w 1965 roku napisał scenariusz do filmu Co słychać, koteczku?. Pierwszym filmem, który podpisał jako reżyser, był obraz Jak się masz, koteczku? (1966). Od czasu Annie Hall (1977) jest uważany (zwłaszcza w Europie) za jednego z najważniejszych reżyserów światowego kina. Regularnie, co roku, dostarcza widowni swój nowy film. W wielu z nich zagrał także główną rolę. Laureat trzech Oscarów, dwóch Cezarów, nagród na festiwalach filmowych w Cannes, Wenecji i Berlinie.


Real name: Allan Stewart Konigsberg. Born in 1935 in New York. At age 15, he started selling jokes to local papers and then moved into standup comedy until, in 1965, when he wrote the script What's New, Pussycat and directed the film What’s Up, Tiger Lily? (1966). Since Annie Hall (1977), Allen has been considered (especially in Europe) one of the world’s most important film directors. He makes one film each year and has played the lead in many of them. Allen has been the laureate of three Oscars, two Caesars, and numerous awards at film festivals in Cannes, Venice, and Berlin.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1966 Jak się masz, koteczku? / What’s Up Tiger Lilly?

1969 Bierz forsę i w nogi / Take the Money and Run

1977 Annie Hall

1979 Manhattan

1983 Zelig

1986 Hannah i jej siostry / Hannah and Her Sisters

1989 Zbrodnie i wykroczenia / Crimes and Misdemeanors

1994 Strzały na Broadwayu / Bullets Over Broadway

2003 Życie i cała reszta / Anything Else

2005 Wszystko gra / Match Point

2009 Co nas kręci, co nas podnieca / Whatever Works

stopka

reżyseria: Woody Allen
obsada: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Michael Emerson
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
120 uderzeń serca 
Robin Campillo, Francja 2017
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cézanne. Portrety życia 
Wystawy na ekranie 2017/2018
Ella i John 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2017
Films for Food: Mrówki na krewetce 
Films for Food
Maurice Dekkers, Holandia 2015
Kaczki z gęsiej paczki 
Christopher Jenkins, Chiny, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Made in Italy 
Luciano Ligabue, Włochy 2018
Nasze najlepsze wesele 
Olivier Nakache, Éric Toledano, Francja, Kanada, Belgia 2018
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Piotruś Królik 
Will Gluck, Australia, USA, Wielka Brytania 2018
Po latach 
Annarita Zambrano, Francja 2017
Prawdziwa historia 
Roman Polański, Francja, Polska, Belgia 2017
Superagentka 
Karla von Bengtson, Dania 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri (seans dla szkoły) 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Tully 
Jason Reitman, USA 2018
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wiosna Filmów: Fokstrot 
Wiosna Filmów 2018
Samuel Maoz, Izrael, Niemcy, Francja 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Zimowi bracia 
Hlynur Pálmason, Dania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.