film
Wózkownia: Młodość
Youth
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja, Szwajcaria, Wielka Brytania 2015 / 118’
Seanse - kup bilet:
24 wrz
Wózkownia

Obsada

Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz

Opis filmu

Wybitny kompozytor otrzymuje od angielskiej królowej nieoczekiwaną propozycję. Słynny reżyser szuka idealnego zakończenia dla swojego najważniejszego filmu. Piękna kobieta chce się dowiedzieć, dlaczego mąż porzucił ją dla dziewczyny, od której wszystko ją różni. Charyzmatyczny aktor, znany z roli w superprodukcji, chce znaleźć prawdziwe życiowe wyzwanie. Miss Świata postanawia udowodnić, że to ona jest faktycznie najpiękniejszą kobietą chodzącą po ziemi. Wielka gwiazda zjawia się po latach, by prosto w twarz powiedzieć mężczyźnie swojego życia, co naprawdę o nim myśli. Kilka letnich dni, podczas których wyjdą na jaw najgłębsze tajemnice, a powszechne pragnienie młodości zostanie wystawione na próbę.

Paolo Sorrentino, po raz kolejny współpracujący z operatorem Lucą Bigazzim, potrafi bawić się obrazem jak mało kto we współczesnym kinie - jego nowy film jest z całą pewnością bardzo piękny.

Marta Bałaga, stopklatka.pl

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Akademia Polskiego Filmu: Psy, Wrony 
Akademia Polskiego Filmu (2017/2018)
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Klub "Wysokich Obcasów": 120 uderzeń serca 
Klub "Wysokich Obcasów"
Robin Campillo, Francja 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Madame 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Amanda Sthers, Francja 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.