film
Wózkownia: O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu
A Girl Walks Home Alone at Night
reż. Ana Lily Amirpour / USA, Iran 2014 / 99’
Seanse - kup bilet:
27 sie
Wózkownia

Obsada

Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh

Opis filmu

Film, który oczarował recenzentów prestiżowych magazynów filmowych i widzów na całym świecie. Po światowej premierze na festiwalu Sundance Ana Lily Amirpour – scenarzystka i reżyserka – została okrzyknięta prawdziwą sensacją kina zagranicznego. Jej debiut to oryginalna zabawa filmowymi gatunkami – od wampirycznego horroru przez romantyczną historię miłosną po irański western. Film, który zachwyca zdjęciami, psychodeliczną muzyką oraz tytułową rolą Sheili Vand, uznano za jeden z najciekawszych debiutów 2014 roku.

Informacje o reżyserze

Ana Lily Amirpour

W 2009 roku skończyła studia na UCLA School of Theater, Film and Television. Swój pierwszy film – horror w scenerii slumber party – nakręciła w wieku 20 lat. Była m.in. frontwoman i basistką zespołu rockowego. Jej debiut pełnometrażowy O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu miał premierę w sekcji NEXT na Sundance Film Festival w 2014 roku. Pokazywano go również na New Directors/New Films Festival w MoMA w Nowym Jorku. Jest też autorką serii komiksów o samotnej wampirzycy.


Graduated in 2009 from the UCLA School of Theater, Film and Television. She made her first film, a slumber party horror, at age 20. She also sang and played bass in a rock band. Amirpour’s feature debut A Girl Walks Home Alone at Night premiered in the NEXT section at Sundance Film Festival 2014 and screened at MoMA’s New Directors/New Films Festival. She is the author of a comics series about a forlorn she-vampire.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2009  Six and a Half (short)

2010  Ana Lily Amirpour Likes This (doc., short)

2011  A Girl Walks Home Alone at Night (short)

2011  A Little Suicide (short)

2014  O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu / A Girl Walks Home Alone at Night

stopka

reżyseria: Ana Lily Amirpour
obsada: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia (seans dla szkoły) 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Happy End 
Michael Haneke, Francja, Austria, Niemcy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Śmierć Stalina 
Armando Iannucci, Francja, Wielka Brytania, Belgia 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.