film
Wózkownia: O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu
A Girl Walks Home Alone at Night
reż. Ana Lily Amirpour / USA, Iran 2014 / 99’
Seanse - kup bilet:
27 sie
Wózkownia

Obsada

Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh

Opis filmu

Film, który oczarował recenzentów prestiżowych magazynów filmowych i widzów na całym świecie. Po światowej premierze na festiwalu Sundance Ana Lily Amirpour – scenarzystka i reżyserka – została okrzyknięta prawdziwą sensacją kina zagranicznego. Jej debiut to oryginalna zabawa filmowymi gatunkami – od wampirycznego horroru przez romantyczną historię miłosną po irański western. Film, który zachwyca zdjęciami, psychodeliczną muzyką oraz tytułową rolą Sheili Vand, uznano za jeden z najciekawszych debiutów 2014 roku.

Informacje o reżyserze

Ana Lily Amirpour

W 2009 roku skończyła studia na UCLA School of Theater, Film and Television. Swój pierwszy film – horror w scenerii slumber party – nakręciła w wieku 20 lat. Była m.in. frontwoman i basistką zespołu rockowego. Jej debiut pełnometrażowy O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu miał premierę w sekcji NEXT na Sundance Film Festival w 2014 roku. Pokazywano go również na New Directors/New Films Festival w MoMA w Nowym Jorku. Jest też autorką serii komiksów o samotnej wampirzycy.


Graduated in 2009 from the UCLA School of Theater, Film and Television. She made her first film, a slumber party horror, at age 20. She also sang and played bass in a rock band. Amirpour’s feature debut A Girl Walks Home Alone at Night premiered in the NEXT section at Sundance Film Festival 2014 and screened at MoMA’s New Directors/New Films Festival. She is the author of a comics series about a forlorn she-vampire.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2009  Six and a Half (short)

2010  Ana Lily Amirpour Likes This (doc., short)

2011  A Girl Walks Home Alone at Night (short)

2011  A Little Suicide (short)

2014  O dziewczynie, która wraca nocą sama do domu / A Girl Walks Home Alone at Night

stopka

reżyseria: Ana Lily Amirpour
obsada: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh
polski dystrybutor: M2 Films
barwa: kolor
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.