film
Wózkownia: Manglehorn
reż. David Gordon Green / USA 2014 / 97’
Seanse - kup bilet:
02 lip
Wózkownia

Obsada

Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina

Opis filmu

Gdzieś na bezdrożach Teksasu mieszka ślusarz Manglehorn, dawny trener futbolu. Za dnia dorabia klucze i otwiera zatrzaśnięte samochody, przez całą dobę żyje w emocjonalnym zamknięciu i towarzyskiej pustce. Jego syn Jacob pracuje w wielkim mieście i dzwoni do ojca tylko wtedy, kiedy musi. Żona po rozwodzie wyjechała, a jedyną podporą mężczyzny jest kotka Fanny. Manglehorn ma rytuał: codziennie pisze listy do Clary, w której był zakochany wiele lat temu, a z którą nie ma od tamtego czasu kontaktu. Często spotyka Dawn, ciepłą i spokojną kasjerkę z małego banku, ale nie przychodzi mu nawet do głowy, żeby zaprosić ją na kolację. Do czasu. David Gordon Green w swoim osobnym i nieoczywistym stylu opowiada tu o więzieniach, w których ludzie sami się zamykają, i o emocjonalnej starości, czasem wyprzedzającej tę metrykalną. 

Informacje o reżyserze

David Gordon Green

Urodzony w 1975 roku w stanie Arkansas, jeden z najoryginalniejszych i najbardziej popularnych głosów amerykańskiego kina niezależnego. W swoich filmach często podejmuje tematykę dorastania, znany jest też z wnikliwych portretów. Swoje filmy pokazywał na najważniejszych festiwalach na świecie: w Berlinie, Toronto, Nowym Jorku, Wenecji czy Sundance i SXSW. Dwa jego poprzednie filmy, Manglehorn z fenomenalną rolą Ala Pacino oraz Kryzys to nasz pomysł z Sandrą Bullock, były pokazywane odpowiednio podczas 5. i 6. AFF.


Born in Arkansas in 1975, David Gordon Green is one of the most original and most popular voices in American independent cinema. His films often deal with the subject of growing up, and he is also known for his insightful characters and improvisation. His films have been shown at some of the most important festivals in the world, including Berlin, Toronto, New York, Venice, Sundance and SXSW. His two previous films-Manglehorn, featuring a phenomenal performance by Al Pacino, and Our Brand Is Crisis with Sandra Bullock-were screened at the fifth and sixth AFF, respectively.

Filmografia/ Filmography

2000 Sztama / George Washington

2003 Dziewczyny z krwi i kości / All the Real Girls

2013 Droga przez Teksas / Prince Avalanche

2013 Joe

2014 Manglehorn

2015 Kryzys to nasz pomysł / Our Brand Is Crisis

2017 Niezwyciężony / Stronger

stopka

reżyseria: David Gordon Green
obsada: Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.