film
Wózkownia: Manglehorn
reż. David Gordon Green / USA 2014 / 97’
Seanse - kup bilet:
02 lip
Wózkownia

Obsada

Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina

Opis filmu

Gdzieś na bezdrożach Teksasu mieszka ślusarz Manglehorn, dawny trener futbolu. Za dnia dorabia klucze i otwiera zatrzaśnięte samochody, przez całą dobę żyje w emocjonalnym zamknięciu i towarzyskiej pustce. Jego syn Jacob pracuje w wielkim mieście i dzwoni do ojca tylko wtedy, kiedy musi. Żona po rozwodzie wyjechała, a jedyną podporą mężczyzny jest kotka Fanny. Manglehorn ma rytuał: codziennie pisze listy do Clary, w której był zakochany wiele lat temu, a z którą nie ma od tamtego czasu kontaktu. Często spotyka Dawn, ciepłą i spokojną kasjerkę z małego banku, ale nie przychodzi mu nawet do głowy, żeby zaprosić ją na kolację. Do czasu. David Gordon Green w swoim osobnym i nieoczywistym stylu opowiada tu o więzieniach, w których ludzie sami się zamykają, i o emocjonalnej starości, czasem wyprzedzającej tę metrykalną. 

Informacje o reżyserze

David Gordon Green

Urodzony w 1975 roku w stanie Arkansas, jeden z najoryginalniejszych i najbardziej popularnych głosów amerykańskiego kina niezależnego. W swoich filmach często podejmuje tematykę dorastania, znany jest też z wnikliwych portretów. Swoje filmy pokazywał na najważniejszych festiwalach na świecie: w Berlinie, Toronto, Nowym Jorku, Wenecji czy Sundance i SXSW. Dwa jego poprzednie filmy, Manglehorn z fenomenalną rolą Ala Pacino oraz Kryzys to nasz pomysł z Sandrą Bullock, były pokazywane odpowiednio podczas 5. i 6. AFF.


Born in Arkansas in 1975, David Gordon Green is one of the most original and most popular voices in American independent cinema. His films often deal with the subject of growing up, and he is also known for his insightful characters and improvisation. His films have been shown at some of the most important festivals in the world, including Berlin, Toronto, New York, Venice, Sundance and SXSW. His two previous films-Manglehorn, featuring a phenomenal performance by Al Pacino, and Our Brand Is Crisis with Sandra Bullock-were screened at the fifth and sixth AFF, respectively.

Filmografia/ Filmography

2000 Sztama / George Washington

2003 Dziewczyny z krwi i kości / All the Real Girls

2013 Droga przez Teksas / Prince Avalanche

2013 Joe

2014 Manglehorn

2015 Kryzys to nasz pomysł / Our Brand Is Crisis

2017 Niezwyciężony / Stronger

stopka

reżyseria: David Gordon Green
obsada: Al Pacino, Holly Hunter, Harmony Corine, Chris Messina
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Twój Vincent (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Ferie 2018: Storm. Opowieść o odwadze 
Ferie 2018
Dennis Bots, Holandia 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.