film
Wózkownia: Taxi Teheran
Taxi
reż. Jafar Panahi / Iran 2015 / 82’
Seanse - kup bilet:
18 cze
Wózkownia

Obsada

Jafar Panahi

Opis filmu

Laureat Złotego Niedźwiedzia dla najlepszego filmu na Berlinale 2015. Reżyser podróżuje jako kierowca taksówki po Tehranie, wśród jego pasażerów znajdują się różnorodni bohaterowie, opowiadający o swoim życiu i kraju.

W utrzymanym w paradokumentalnym stylu "Taxi" Panahi wciela się w rolę taksówkarza. Zazębiające się trasy i historie jego kolejnych pasażerów tworzą przenikliwy portret współczesnego Teheranu i jego mieszkańców. Z często prozaicznych rozmów, pozornie przypadkowych wydarzeń wygląda prawda na temat współczesności, przeszłości i przyszłości Islamskiej Republiki Iranu. "Taxi" to kwintesencja kina autorskiego. I dowód, że - jakkolwiek naiwnie to brzmi - aby stworzyć film wielki, nie potrzeba wielkich pieniędzy. Wystarczy pomysł i pasja.

Anna Tatarska, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jafar Panahi

Urodził się w 1960 roku w Iranie. Jeden z najbardziej utytułowanych reżyserów irańskiej nowej fali. Swoją karierę filmową rozpoczął od asystowania Abbasowi Kiarostiamiemu. Po realizacji kilku dokumentów nakręcił w 1995 roku nagrodzony Złotą Kamerą na festiwalu w Cannes Biały balonik. Później było Lustro – Złoty Lampart na festiwalu w Locarno w 1997 roku i Krąg –Złoty Lew na festiwalu w Wenecji w 2000 roku. W marcu 2010 Panahi z powodu swojego politycznego zaangażowania został aresztowany przez służby irańskiego reżimu. Został wprawdzie w końcu uwolniony, lecz ciąży na nim 20-letni zakaz pracy twórczej.


Jafar Panahi was born in 1960 in Iran. He is one of the most award-winning directors of the Iranian New Wave. His career began with assisting Abbas Kiarostiami. After producing a few documentaries, in 1995 he made The White Balloon,which was awarded the Golden Camera at the Cannes Festival.Later he produced The Mirror, awarded the Golden Leopard at the Locarno Festival in 1997, and The Circle,and awarded the Golden Lion at the Venice Festival in 2000.In March 2010, Panahi was arrested by the secret service of the Iranian regime due to his political engagement. He was admittedly released, but he is saddled with the 20 year ban on creative work.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Yaarali bashlar (short / doc.)

1995 Biały balonik / Badkonake seid / The White Balloon

1997 Lustro / Ayneh / The Mirror

2000 Krąg / Dayereh / The Circle

2006 Na spalonym / Offside

2010 To nie film / In film nist / This Is Not a Film

stopka

reżyseria: Jafar Panahi
obsada: Jafar Panahi
polski dystrybutor: Solopan
barwa: kolor
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.