film
     
Między słowami: Kieł
Kynodontas
reż. Giorgos Lanthimos / Grecja 2009 / 96’
Seanse - kup bilet:
26 lut

Obsada

Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Hristos Passalis

Nagrody

Cannes IFF 2009 – Un Certain Regard Prize; Montréal Festival of New Cinema 2009 – najlepszy reżyser; Dublin IFF 2010 – najlepszy reżyser; Sarajevo FF 2010 – Special Prize of the Jury

Opis filmu

Historia rodziców, którzy izolują od otoczenia troje dorosłych dzieci. Wpajają im nieprawdziwe przekonania o rzeczywistości, uczą niewłaściwych znaczeń słów. Zarażają strachem przed przekroczeniem płotu posiadłości. Kieł jest opowieścią o rodzeniu się totalitaryzmu i o pragnieniu wolności. Twórca obnaża umowność konwencji, które tworzą społeczeństwo. Pokazuje łatwość, z jaką poprzez wychowanie i naukę można wpoić zasady systemu autorytarnego. Bohaterowie żyją w wygodnym domu z basenem, o którym wiele osób mogłoby marzyć, a sterylna biel, w której utrzymany jest obraz, przywodzi na myśl współczesne szpitale czy szkoły z internatem. W surrealistycznym zwierciadle odbija się dobrze nam znany świat.

Informacje o reżyserze

Giorgos Lanthimos

Urodził się w 1973 roku. Studiował w Szkole Filmowej w Atenach. Od 1995 roku realizuje obrazy fabularne, spektakle teatralne i liczne reklamy. Był członkiem zespołu odpowiedzialnego za przygotowanie ceremonii otwarcia i zamknięcia igrzysk olimpijskich w Atenach w 2004 roku.


Born in 1973. He studied at Stavrakos Film School in Athens. Since 1995 he has directed feature films, theatre plays and a large number of TV commercials. He was also a member of the creative team which designed the opening and closing ceremonies of the Athens 2004 Olympic Games.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 O viasmos tis Hlois (short)

2001 Uranisco Disco (short)

2001 Mój najlepszy przyjaciel / O kalyteros mou filos / My Best Friend (co-dir.)

2005 Kinetta

2009 Kieł / Ksynodontas / Dogtooth

stopka

reżyseria: Giorgos Lanthimos
obsada: Christos Stergioglou, Michele Valley, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Hristos Passalis
nagrody: Cannes IFF 2009 – Un Certain Regard Prize; Montréal Festival of New Cinema 2009 – najlepszy reżyser; Dublin IFF 2010 – najlepszy reżyser; Sarajevo FF 2010 – Special Prize of the Jury
barwa: kolor
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.