film
Wózkownia: Serce, serduszko
reż. Jan Jakub Kolski / Polska 2014 / 115’
Seanse - kup bilet:
04 gru
Wózkownia

Obsada

Julia Kijowska, Marcin Dorociński, Borys Szyc, Marysia Blandzi

Opis filmu

Współczesna baśń o marzeniach, odwadze i spotkaniu dwóch bohaterek, tęskniących za miłością. Pełna ciepła i humoru historia Maszeńki, 11-letniej wychowanki bieszczadzkiego domu dziecka, której pasją jest taniec. Pierwszym etapem na drodze do spełnienia marzenia jest egzamin do szkoły baletowej w Gdańsku. Aby na niego zdążyć, dziewczynka ucieka z sierocińca. Zabiera ze sobą nowo zatrudnioną wychowawczynię, Kordulę. Przemierzają całą Polskę, ukrywając się przed policją, spotykając ludzi, którzy pomagają im w potrzebie.

Kolski stworzył kino drogi, rozgrywające się na ukochanej przez siebie prowincji. Ta Polska z jego filmu jest dużo piękniejsza niż w rzeczywistości, utkana raczej ze stereotypów, niż tego, co faktycznie można w niej spotkać. Naszą wieś spokojną, wieś wesołą zamieszkują dobrzy, bogobojni ludzie, nierzadko oryginały, zawsze otwarci na bezinteresowne zaopiekowanie się przybyszami z zewnątrz.

Alicja Sterna, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jan Jakub Kolski

Jeden z najciekawszych twórców polskiego kina. Ma na swoim koncie kilkanaście filmów pełnometrażowych. Kolski tworzy kino autorskie. Jest reżyserem, scenarzystą i operatorem, a także pisarzem. W 1985 r. ukończył wydział operatorski w Łódzkiej Szkole Filmowej. Wcześniej, w latach 1977-81 pracował we Wrocławskim oddziale TVP. Na dużym ekranie zadebiutował w roku 1990 filmem "Pogrzeb kartofla" jednak zanim do tego doszło reżyser zrobił mnóstwo filmów krótkometrażowych, z których do najważniejszych należą: "Mały dekalog", "Jak mnie kochasz", "Słowiański świt" i "Ładny dzień". Ogólnopolską popularność przyniósł Kolskiemu w 1993 r. "Jańcio Wodnik", w którym brawurowo zagrał Franciszek Pieczka i za który reżyser otrzymał w 1994 r. "Paszport Polityki".


One of the most interesting of Polish filmmakers. He has directed about a dozen features. Kolski makes original cinema. He is a director, screenwriter, cinematographer and author. In 1985 he graduated from the Cinematography Department of the Łódź Film School. Earlier, between 1977 and 1981 he worked for TVP in Wrocław. He debuted on the big screen in 1990 with Pogrzeb kartofla, but before that he made plenty of short films, among them the most important ones: Mały dekalog, Jak mnie kochasz, Słowiański świt and Ładny dzień. Kolski became popular in Poland in 1993 for his Johnnie Waterman (Jańcio Wodnik), with an impressive performance by Franciszek Pieczka. For this film, the director received the “Passport” award from the Polityka weekly in 1994.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1990 Pogrzeb kartofla

1992 Pograbek

1993 Jańcio Wodnik

1995 Cudowne miejsce

1995 Szabla od komendanta

1998 Historia kina w Popielawach

2000 Daleko od okna

2003 Pornografia

2006 Jasminum

2008 Afonia i pszczoły

2009 Wenecja

stopka

reżyseria: Jan Jakub Kolski
obsada: Julia Kijowska, Marcin Dorociński, Borys Szyc, Marysia Blandzi
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Akademia Polskiego Filmu: Psy, Wrony 
Akademia Polskiego Filmu (2017/2018)
Avengers: Wojna bez granic (2D z napisami) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Klub "Wysokich Obcasów": 120 uderzeń serca 
Klub "Wysokich Obcasów"
Robin Campillo, Francja 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Madame 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Amanda Sthers, Francja 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.