film
Wózkownia: Obywatel
reż. Jerzy Stuhr / Polska 2014 / 100’
Seanse - kup bilet:
13 lis
Wózkownia

Obsada

Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos

Opis filmu

Wychodząc z gmachu telewizji Jan Bratek ulega groźnemu wypadkowi. Leżąc na szpitalnym łóżku majaczy, przypominając sobie sceny z burzliwego życia. Miał szczęście, albo pecha, wbrew swoim zamiarom znajdować się w centrum wydarzeń historycznych. W jego losie, jak w soczewce, odbija się powojenna historia Polski.

W tym filmie obrywa się każdemu. Prawicy i lewicy. Kościołowi i świeckim. Ubecji i Solidarności. Karierowiczom i kombinatorom. Łucznikowi i zespołom tańca. A nawet TVP. Jerzy Stuhr patrzy na Polaków i naszą historię oraz współczesność okiem surowym i krytycznym, ale z otwartym sercem. Prowokuje, ale i bawi. Zachęca do odrobiny samokrytycyzmu, ale i dystansu. Z kogo się śmiejecie? Z siebie się śmiejemy! Po co się śmiejecie, by trochę zmądrzeć!

Dagmara Romanowska, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jerzy Stuhr

Jerzy Stuhr urodził się w 1947 roku w Krakowie. Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów. Stworzył wiele legendarnych, niezapomnianych filmowych i teatralnych kreacji (Amator, Wodzirej, Seksmisja, Dekalog). Jest współtwórcą Teatru Stu. Od 1997 roku jest rektorem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W 1994 roku zadebiutował jako reżyser filmowy nagradzanym Spisem cudzołożnic.

Filmografia:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather


Jerzy Stuhr was born in 1947 in Cracow, Poland. He is one of the greatest Polish actors, who created dozens of unforgettable theatrical and cinematic creations (Camera Buff, Top Dog, Sexmission, The Ten Commandments). He cofounded Teatr Stu. Since 1997 he also acts as a provost of National Theatrical School in Krakow. In 1994 he made his directorial debut with award-winning movie List of Lovers.

Filmography:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather

stopka

reżyseria: Jerzy Stuhr
obsada: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos
polski dystrybutor: Vue Movie
barwa: kolor
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Przy Planty 7/9 
Michał Jaskulski, Lawrence Loewinger, Polska, USA 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.