film
Wózkownia: Obywatel
reż. Jerzy Stuhr / Polska 2014 / 100’
Seanse - kup bilet:
13 lis
Wózkownia

Obsada

Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos

Opis filmu

Wychodząc z gmachu telewizji Jan Bratek ulega groźnemu wypadkowi. Leżąc na szpitalnym łóżku majaczy, przypominając sobie sceny z burzliwego życia. Miał szczęście, albo pecha, wbrew swoim zamiarom znajdować się w centrum wydarzeń historycznych. W jego losie, jak w soczewce, odbija się powojenna historia Polski.

W tym filmie obrywa się każdemu. Prawicy i lewicy. Kościołowi i świeckim. Ubecji i Solidarności. Karierowiczom i kombinatorom. Łucznikowi i zespołom tańca. A nawet TVP. Jerzy Stuhr patrzy na Polaków i naszą historię oraz współczesność okiem surowym i krytycznym, ale z otwartym sercem. Prowokuje, ale i bawi. Zachęca do odrobiny samokrytycyzmu, ale i dystansu. Z kogo się śmiejecie? Z siebie się śmiejemy! Po co się śmiejecie, by trochę zmądrzeć!

Dagmara Romanowska, film.onet.pl

Informacje o reżyserze

Jerzy Stuhr

Jerzy Stuhr urodził się w 1947 roku w Krakowie. Jeden z najwybitniejszych polskich aktorów. Stworzył wiele legendarnych, niezapomnianych filmowych i teatralnych kreacji (Amator, Wodzirej, Seksmisja, Dekalog). Jest współtwórcą Teatru Stu. Od 1997 roku jest rektorem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W 1994 roku zadebiutował jako reżyser filmowy nagradzanym Spisem cudzołożnic.

Filmografia:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather


Jerzy Stuhr was born in 1947 in Cracow, Poland. He is one of the greatest Polish actors, who created dozens of unforgettable theatrical and cinematic creations (Camera Buff, Top Dog, Sexmission, The Ten Commandments). He cofounded Teatr Stu. Since 1997 he also acts as a provost of National Theatrical School in Krakow. In 1994 he made his directorial debut with award-winning movie List of Lovers.

Filmography:

1994 Spis cudzołożnic / List of Lovers

1997 Historie miłosne / Love Stories

1999 Tydzień z życia mężczyzny / A Week in the Life of a Man

2000 Duże zwierze

2003 Pogoda na jutro / Tomorrow's Weather

stopka

reżyseria: Jerzy Stuhr
obsada: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos
polski dystrybutor: Vue Movie
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Ferie 2018: Storm. Opowieść o odwadze 
Ferie 2018
Dennis Bots, Holandia 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Twój Vincent (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.