film
Potop Redivivus
reż. Jerzy Hoffman / Polska 2014 / 185’

Obsada

Daniel Olbrychski, Małgorzata Braunek, Tadeusz Łomnicki, Kazimierz Wichniarz , Władysław Hańcza, Leszek Teleszyński, Franciszek Pieczka, Bruno O’Ya, Ryszard Filipski

Opis filmu

Rok 1655. Chorąży orszański Andrzej Kmicic przybywa do Wodoktów, by poznać przeznaczoną mu narzeczoną – Oleńkę Billewiczównę. Młodzi zakochują się w sobie od pierwszego wejrzenia. Jednak niepokorna i porywcza natura Kmicica wpędza go w kłopoty. W tym samym czasie następuje atak Szwedów na Rzeczpospolitą. Kmicic, aby odkupić swoje winy i odzyskać serce ukochanej, postanawia całkowicie oddać się walce z wrogiem.

Pełna wersja filmu została zdigitalizowana i zrekonstruowana cyfrowo przez Magyar Filmlabor i Studio Produkcyjne Orka w ramach projektu Repozytorium Cyfrowe Filmoteki Narodowej, dzięki finansowemu wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz przy współudziale TVN S.A. Wszystkie prace prowadzone były pod kierunkiem Jerzego Hoffmana i prof. Jerzego Wójcika. Zrekonstruowany film stał się podstawą odrębnego projektu artystycznego. Pod nadzorem reżysera montażysta Marcin Kot Bastkowski stworzył nową, skróconą wersję filmu – Potop Redivivus.

Informacje o reżyserze

Jerzy Hoffman

Urodził się w 1932 roku. W 1940 roku został wywieziony na Syberię. Do Polski wrócił po zakończeniu wojny. Studiował reżyserię na moskiewskim WGIK-u. Zyskał uznanie w 1955 roku, gdy wraz z Edwardem Skórzewskim wyreżyserował film Uwaga, Chuligani!. Jerzy Hoffman i Edward Skórzewski zrealizowali wspólnie 27 filmów dokumentalnych. Debiutem fabularnym spółki autorskiej Hoffman-Skórzewski był obraz Gangsterzy i filantropi (1962). W latach 1983–1987 Hoffman był wiceprezesem Zarządu Głównego Stowarzyszenia Filmowców Polskich, a w latach 1987–1989 – członkiem Komitetu Kinematografii. Kierownik artystyczny Zespołu Filmowego „Zodiak” (1980–1997). Od 1997 roku współwłaściciel spółki Zodiak Jerzy Hoffman Production. Z jego dokonań reżyserskich najbardziej znana jest ekranizacja Trylogii Henryka Sienkiewicza.


Born in Krakow in 1932. Along with his family, he was deported to Siberia in 1940, by Soviet authorities. He returned to Poland after the war. He later studied film direction at the Gierasimov Institute of Cinematography in Moscow. Hoffman directed his first film in 1955, teaming up with Edward Skórzewski to make Look Out, Hooligans!. Jerzy Hoffman and Edward Skórzewski made 27 documentaries together. Their feature film debut was Gangsters and Philanthropists,made in 1962. In 1983–1987, Hoffman held the position of Vice-president of The Polish Filmmakers Association and, in 1987–1989, he was a member of the State Cinema Committee. He has also been the artistic director of Zodiak Film Studios (1980–1997) and, since 1997, Hoffman has directed the Zodiak–Jerzy Hoffman Film Production studios. He is best recognized for his epic film trilogy based on the historical novels of Henryk Sienkiewicz.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1955 Uwaga, chuligani! / Look Out, Hooligans! (co-dir., doc., short)

1963 Gangsterzy i filantropi / Gangsters and Philantropists (co-dir.)

1964 Prawo i pięść / The Law and the Fist (co-dir.)

1969 Pan Wołodyjowski / Colonel Wolodyjowski

1974 Potop / Deluge

1999 Ogniem i mieczem / With Fire and Sword

stopka

reżyseria: Jerzy Hoffman
obsada: Daniel Olbrychski, Małgorzata Braunek, Tadeusz Łomnicki, Kazimierz Wichniarz , Władysław Hańcza, Leszek Teleszyński, Franciszek Pieczka, Bruno O’Ya, Ryszard Filipski
polski dystrybutor: Cyfrowe Repozytorium Filmowe
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobieta, która odeszła 
Lav Diaz, Filipiny 2016
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Nowe Horyzonty dla Seniora: Twój Vincent (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Serce miłości 
Łukasz Ronduda, Polska 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
Ferie 2018: Storm. Opowieść o odwadze 
Ferie 2018
Dennis Bots, Holandia 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.