film
Powstanie Warszawskie
reż. Jan Komasa / Polska 2014 / 85’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 5 lutego 2015.

Obsada

autentyczni uczestnicy Powstania Warszawskiego

Opis filmu

Film fabularny zmontowany w całości z materiałów dokumentalnych. Pokazuje powstanie oczami dwóch braci, realizatorów Powstańczych Kronik Filmowych, wykonujących rozkazy Biura Informacji i Propagandy Armii Krajowej. Bohaterowie filmują życie cywili w powstańczej stolicy, ale marzą o uchwyceniu "prawdziwej" wojny. W końcu udaje im się dołączyć do jednego z oddziałów.

6 godzin oryginalnych kronik z Powstania Warszawskiego, 6 miesięcy pracy, zespół konsultantów ds. militariów, ubioru, architektury, również urbanistów, varsavianistów i historyków, 1000 godzin konsultacji kolorystycznych, 1200 ujęć, 1440 godzin koloryzacji i rekonstrukcji, 112.000 wybranych klatek, 648.000 minut rekonstrukcji, 22.971.520 megabajtów danych - to tylko niektóre liczby pozwalające uświadomić sobie, choćby częściowo, ogromny nakład pracy i środków włożonych w realizację projektu Powstanie Warszawskie. Efektem jest 90 minut odbudowanego, pokolorowanego, ściskającego za gardło filmu, który pokazuje Powstanie Warszawskie z niespotykanym dotąd realizmem.

Informacje o reżyserze

Jan Komasa

Urodził się 1981 roku w Poznaniu. Syn aktora Wiesława Komasy. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Sala samobójców jest jego debiutem pełnometrażowym. Wcześniej mogliśmy oglądać jego nowelę Warszawa, która w 2005 roku razem ze Śląskiem Anny Kazejak-Dawid i Morzem Macieja Migasa trafiła na kinowe ekrany pod wspólnym tytułem Oda do radości. Był to efekt konkursu na najlepszy scenariusz ogłoszonego przez Akson Studio.


Was born in 1981 in Poznań. He is the son of actor, Wiesław Komasa. He graduated from the Directing Department at PWSFTviT in Łódź. Suicide Room is his full-length debut. Previously we could see his novella Warsaw, which in 2005 together with Śląsk by Anna Kazejak-Dawid and See byMaciej Migas was shown in cinemas under the joint title Ode to Joy. This was a result of Akson Studio’s competition for the best film scenario.

Filmografia/ Filmography

2003 Projekt rodzina (short)

2004 Fajnie, że jesteś (short)

2005 Warszawa (short)

2007 Spływ (doc.)

2011 Sala samobójców / Suicide Room

stopka

reżyseria: Jan Komasa
obsada: autentyczni uczestnicy Powstania Warszawskiego
polski dystrybutor: Next Film
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Gniew 
Ludwig Shammasian, Paul Shammasian, Wielka Brytania 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Coco (seans dla szkoły) 
Lee Unkrich, Adrian Molina, USA 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Ferie 2018: Villads 
Ferie 2018
Frederik Meldal Nørgaard, Dania 2015
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Paddington 2 (dubbing) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.