film
Kamienie na szaniec
reż. Robert Gliński / Polska 2014 / 109’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 kwietnia 2014.

Obsada

Tomasz Ziętek, Marcel Sabat, Kamil Szeptycki

Opis filmu

Rudy, Zośka, Alek - harcerze z Szarych Szeregów biorą udział w opowieści o młodości, miłości i przyjaźni. O bohaterstwie, które ma wielką cenę i o walce, która stała się legendą. Byli młodzi, spragnieni życia. Nie było dla nich rzeczy niemożliwych. Pewnego dnia obudzili się w świecie, w którym nie było już miejsca na marzenia. Stanęli przed wyborem: pochylić pokornie głowy, albo zaryzykować własne życie. Nie mieli doświadczenia ani broni, ale znaleźli w sobie odwagę i siłę, by sprzeciwić się hitlerowskiej machinie. Wierzyli w przyjaźń, wolność, w Polskę. Mieli ideały. Weszli na drogę, z której nie było odwrotu.

Film, który robimy nie jest tradycyjną adaptacją książki "Kamienie na szaniec". W swojej powieści Aleksander Kamiński zbudował zmitologizowaną historię polskiego harcerstwa. Pokazał wyidealizowane postaci i wydarzenia, które zyskały rangę heroicznych czynów. Nasz film proponuje współczesne, filmowe spojrzenie na tę literacką opowieść. Dąży do odbrązowienia pomników. Stara się odnaleźć autentyzm w swoich bohaterach wykorzystując wizualną siłę kina.

Robert Gliński, reżyser

Informacje o reżyserze

Robert Gliński

Urodził się w 1952 roku w Warszawie. W 1975 roku ukończył Wydział Architektury Politechniki Warszawskiej, a cztery lata później reżyserię na łódzkiej Filmówce. Dwukrotny laureat Złotych Lwów na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni – za Wszystko, co najważniejsze… (1992) i Cześć, Tereska (2001). Od 2002 roku wykłada na Wydziale Reżyserii PWSFTViT w Łodzi, a od 1 września 2008 pełni także funkcję rektora tej uczelni. Jest również autorem programu nauczania i wykładowcą Gdyńskiej Szkoły Filmowej. W 2011 roku otrzymał tytuł naukowy profesora sztuki filmowej.


Robert Gliński was born in Warsaw, in 1952. In 1975, He graduated from the Faculty of Architecture at the Warsaw University of Technology and, four years later, from the Directing Department at the National Film School in Łódź. He is a two-time Golden Lion winner at the Gdynia Film Festival, for All That Really Matters (1992) and Hi Tessa (2001). He has taught at his alma mater in Łódź since 2002 and is the school’s rector since 1 September 2008. He is also a lecturer and curriculum coordinator at the Gdynia Film School. In 2011, he received the formal title of Professor of Film Arts.

 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1983 Niedzielne igraszki / Sunday Pranks

1988 Łabędzi śpiew / Swan Song

1992 Wszystko, co najważniejsze… / All That Really Matters

2001 Cześć, Tereska / Hi, Tereska

2005 Wróżby kumaka / The Call of the Toad

2009 Świnki / Piggies

stopka

reżyseria: Robert Gliński
obsada: Tomasz Ziętek, Marcel Sabat, Kamil Szeptycki
polski dystrybutor: Monolith
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Basia (seans dla szkoły) 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Makbet (seans dla szkoły) 
Justin Kurzel, Wielka Brytania, Francja, USA 2015
Nie jestem czarownicą (pokaz dla szkoły) 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było (seans dla szkoły) 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Wózkownia: Wyspa psów 
Wózkownia
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.