film
Kamienie na szaniec
reż. Robert Gliński / Polska 2014 / 109’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 7 kwietnia 2014.

Obsada

Tomasz Ziętek, Marcel Sabat, Kamil Szeptycki

Opis filmu

Rudy, Zośka, Alek - harcerze z Szarych Szeregów biorą udział w opowieści o młodości, miłości i przyjaźni. O bohaterstwie, które ma wielką cenę i o walce, która stała się legendą. Byli młodzi, spragnieni życia. Nie było dla nich rzeczy niemożliwych. Pewnego dnia obudzili się w świecie, w którym nie było już miejsca na marzenia. Stanęli przed wyborem: pochylić pokornie głowy, albo zaryzykować własne życie. Nie mieli doświadczenia ani broni, ale znaleźli w sobie odwagę i siłę, by sprzeciwić się hitlerowskiej machinie. Wierzyli w przyjaźń, wolność, w Polskę. Mieli ideały. Weszli na drogę, z której nie było odwrotu.

Film, który robimy nie jest tradycyjną adaptacją książki "Kamienie na szaniec". W swojej powieści Aleksander Kamiński zbudował zmitologizowaną historię polskiego harcerstwa. Pokazał wyidealizowane postaci i wydarzenia, które zyskały rangę heroicznych czynów. Nasz film proponuje współczesne, filmowe spojrzenie na tę literacką opowieść. Dąży do odbrązowienia pomników. Stara się odnaleźć autentyzm w swoich bohaterach wykorzystując wizualną siłę kina.

Robert Gliński, reżyser

Informacje o reżyserze

Robert Gliński

Urodził się w 1952 roku w Warszawie. W 1975 roku ukończył Wydział Architektury Politechniki Warszawskiej, a cztery lata później reżyserię na łódzkiej Filmówce. Dwukrotny laureat Złotych Lwów na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni – za Wszystko, co najważniejsze… (1992) i Cześć, Tereska (2001). Od 2002 roku wykłada na Wydziale Reżyserii PWSFTViT w Łodzi, a od 1 września 2008 pełni także funkcję rektora tej uczelni. Jest również autorem programu nauczania i wykładowcą Gdyńskiej Szkoły Filmowej. W 2011 roku otrzymał tytuł naukowy profesora sztuki filmowej.


Robert Gliński was born in Warsaw, in 1952. In 1975, He graduated from the Faculty of Architecture at the Warsaw University of Technology and, four years later, from the Directing Department at the National Film School in Łódź. He is a two-time Golden Lion winner at the Gdynia Film Festival, for All That Really Matters (1992) and Hi Tessa (2001). He has taught at his alma mater in Łódź since 2002 and is the school’s rector since 1 September 2008. He is also a lecturer and curriculum coordinator at the Gdynia Film School. In 2011, he received the formal title of Professor of Film Arts.

 

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1983 Niedzielne igraszki / Sunday Pranks

1988 Łabędzi śpiew / Swan Song

1992 Wszystko, co najważniejsze… / All That Really Matters

2001 Cześć, Tereska / Hi, Tereska

2005 Wróżby kumaka / The Call of the Toad

2009 Świnki / Piggies

stopka

reżyseria: Robert Gliński
obsada: Tomasz Ziętek, Marcel Sabat, Kamil Szeptycki
polski dystrybutor: Monolith
barwa: kolor
Atak paniki 
Paweł Maślona, Polska 2017
Cudowny chłopak (dubbing) 
Stephen Chbosky, USA 2017
Dzikie róże 
Anna Jadowska, Polska 2017
Fernando 
Carlos Saldanha, USA 2017
Florida Project 
Sean Baker, USA 2017
Gra o wszystko 
Aaron Sorkin, USA 2017
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Kobiety mojego życia 
Arnaud Desplechin, Francja 2017
Manifesto 
Julian Rosefeldt, Niemcy, Austria 2017
Paddington 2 (seans dla szkoły) 
Paul King, Wlk. Brytania, Francja 2017
Party 
Sally Potter, Wielka Brytania 2017
Pomniejszenie 
Alexander Payne, USA 2017
Storm. Opowieść o odwadze 
Dennis Bots, Holandia 2017
Syn Królowej Śniegu 
Robert Wichrowski, Polska 2017
The Square 
Ruben Östlund, Szwecja, Niemcy, Francja, Dania 2017
Twój Vincent (polski dubbing) 
Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Polska, Wielka Brytania 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.