film
 
Tylko kochankowie przeżyją
Only Lovers Left Alive
reż. Jim Jarmusch / Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013 / 123’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 22 maja 2014.

Obsada

Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt

Opis filmu

Tylko ci, którzy potrafią kochać, przetrwają – deklaruje Jim Jarmusch. Bo choć jego bohaterowie są wampirami, przy życiu trzyma ich pielęgnowana od setek lat miłość. Adam jest uznanym muzykiem, mieszka w opustoszałym Detroit. Kiedy popada w depresję, z Tangeru przyjeżdża na ratunek ukochana Ewa. Romantyczne chwile pary zakłóca pojawienie się zwariowanej młodszej siostry Ewy... Magnetyczna siła filmu to owoc nie tylko miłości, ale także równie inteligentnego, co zaraźliwego humoru. Wyrafinowane wampiry krew starają się pozyskiwać szlachetnymi metodami. Nie zniżają się do atakowania ludzi. Przynajmniej do czasu.

Być wampirem oznacza tu: żyć sztuką - muzyką, płytami, książkami, miłością - i mieć poczucie wiecznego nienasycenia. To jeden z rzadkich dziś filmów, który działając minimalnymi środkami, zostawia wieczny niedosyt, pozostaje otwarty. Działa muzycznie, wciąga do środka i sprawia, że chce się do niego wracać jak do ulubionej płyty.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"


Only those who can love will survive, declares Jarmusch. Even though his heroes are vampires, it is love, carefully nurtured for centuries, that keeps them alive. Adam is a successful musician in forsaken Detroit. When he falls into a depression, his beloved Eve visits from Tangier. The vampire couple, who abstain from chomping on mortal flesh for chow, have their romantic interlude interrupted by a visit from Eve’s nutty younger sister, Ava. Jarmusch’s film is a treasure trove for fetishists of innuendo and between-the-lines references. The director employs his exceptional melancholy and warmth to repair the image of vampires spoiled by the Twilight saga’s little fiends. He treats his characters with tenderness and gravitas while successfully employing them as universal metaphors. The filmis the fruit of a labor of love filled with infectiously intelligent humor.

Informacje o reżyserze

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego także asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego, „suchego” poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.


Born in 1953 in Akron, Ohio. One of the most important figures of independent cinema. Jarmusch studied film at New York University and Cinémathèque Française. Nicholas Ray (dir. Rebel without a Cause) was his mentor, and offered him an AD job. Through the success of his first films, especially Stranger Than Paradise (1984), which won the Gold Camera at Cannes, Jarmusch became the symbol of a new generation of independent American filmmakers and a critic favorite. His frequent use of dry humor and static scenes are so characteristic that the expression ‘Jarmuschian’ is understood around the world. Jarmusch’s awards include the Golden Palm at Cannes for a short (Coffee and Cigarettes III, 1994), Gold Camera at Cannes (Stranger Than Paradise, 1984) and many others.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

stopka

reżyseria: Jim Jarmusch
scenariusz: Jim Jarmusch
zdjęcia: Yorick Le Saux
montaż: Affonso Gonçalves
muzyka: Jozef van Wissem
obsada: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt
producent: Reinhard Brundig, Jeremy Thomas
produkcja: Recorded Picture Company (RPC), Pandora Filmproduktion
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski
barwa: kolor
American Honey 
Andrea Arnold, Wielka Brytania, USA 2016
Cmentarz wspaniałości 
Apichatpong Weerasethakul, Tajlandia, Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Malezja, Korea Południowa, Meksyk, USA, Norwegia 2015
Dalida. Skazana na miłość 
Lisa Azuelos, Francja 2016
Jutro będziemy szczęśliwi 
Hugo Gélin, Francja, Wielka Brytania 2015
Klient 
Asghar Farhadi, Iran, Francja 2016
Milczenie 
Martin Scorsese, USA, Tajwan, Meksyk 2016
Mr. Gaga 
Tomer Heymann, Izrael, Szwecja, Niemcy, Holandia 2015
Porto 
Gabe Klinger, USA, Francja, Portugalia, Polska 2016
Toni Erdmann 
Maren Ade, Niemcy 2016
W sieci 
Kim Ki-duk, Korea Południowa 2016
Zwariować ze szczęścia 
Paolo Virzì, Włochy, Francja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.