film
 
Tylko kochankowie przeżyją
Only Lovers Left Alive
reż. Jim Jarmusch / Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013 / 123’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 22 maja 2014.

Obsada

Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt

Opis filmu

Tylko ci, którzy potrafią kochać, przetrwają – deklaruje Jim Jarmusch. Bo choć jego bohaterowie są wampirami, przy życiu trzyma ich pielęgnowana od setek lat miłość. Adam jest uznanym muzykiem, mieszka w opustoszałym Detroit. Kiedy popada w depresję, z Tangeru przyjeżdża na ratunek ukochana Ewa. Romantyczne chwile pary zakłóca pojawienie się zwariowanej młodszej siostry Ewy... Magnetyczna siła filmu to owoc nie tylko miłości, ale także równie inteligentnego, co zaraźliwego humoru. Wyrafinowane wampiry krew starają się pozyskiwać szlachetnymi metodami. Nie zniżają się do atakowania ludzi. Przynajmniej do czasu.

Być wampirem oznacza tu: żyć sztuką - muzyką, płytami, książkami, miłością - i mieć poczucie wiecznego nienasycenia. To jeden z rzadkich dziś filmów, który działając minimalnymi środkami, zostawia wieczny niedosyt, pozostaje otwarty. Działa muzycznie, wciąga do środka i sprawia, że chce się do niego wracać jak do ulubionej płyty.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"


Only those who can love will survive, declares Jarmusch. Even though his heroes are vampires, it is love, carefully nurtured for centuries, that keeps them alive. Adam is a successful musician in forsaken Detroit. When he falls into a depression, his beloved Eve visits from Tangier. The vampire couple, who abstain from chomping on mortal flesh for chow, have their romantic interlude interrupted by a visit from Eve’s nutty younger sister, Ava. Jarmusch’s film is a treasure trove for fetishists of innuendo and between-the-lines references. The director employs his exceptional melancholy and warmth to repair the image of vampires spoiled by the Twilight saga’s little fiends. He treats his characters with tenderness and gravitas while successfully employing them as universal metaphors. The filmis the fruit of a labor of love filled with infectiously intelligent humor.

Informacje o reżyserze

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego także asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego, „suchego” poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.

Wybrana filmografia

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

Stopka

reżyseria: Jim Jarmusch
scenariusz: Jim Jarmusch
zdjęcia: Yorick Le Saux
montaż: Affonso Gonçalves
muzyka: Jozef van Wissem
obsada: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt
producent: Reinhard Brundig, Jeremy Thomas
produkcja: Recorded Picture Company (RPC), Pandora Filmproduktion
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski
barwa: kolor
Boska Florence 
Stephen Frears, Wielka Brytania 2016
Bridget Jones 3 
Sharon Maguire, Wielka Brytania 2016
Europejskie Nagrody Filmowe: Przełamując fale 
Europejskie Nagrody Filmowe
Lars von Trier, Dania, Francja, Hiszpania, Holandia, Islandia, Norwegia, Szwecjaa 1996
Hedi 
Mohamed Ben Attia, Tunezja, Belgia, Francja 2016
Julieta 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2016
Komuna 
Thomas Vinterberg, Dania, Szwecja, Holandia 2016
Królestwo 
Jacques Perrin, Jacques Cluzaud, Francja, Niemcy 2015
O Matko! Umrę... 
Xavier Seron, Belgia, Francja 2016
Plan Maggie 
Rebecca Miller, USA 2015
Siedmiu wspaniałych 
Antoine Fuqua, USA 2016
"Si, Señor!": Argentyna, Argentyna 
"Si, Señor!" 2016
Carlos Saura, Argentyna, Francja, Hiszpania 2016
"Si, Señor!": Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie 
"Si, Señor!" 2016
Paolo Genovese, Włochy 2016
Sługi boże 
Mariusz Gawryś, Polska 2016
Zjednoczone Stany Miłości 
Tomasz Wasilewski, Polska, Szwecja 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.