film
 
Tylko kochankowie przeżyją
Only Lovers Left Alive
reż. Jim Jarmusch / Wielka Brytania, Niemcy, Francja, Cypr, USA 2013 / 123’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 22 maja 2014.

Obsada

Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt

Opis filmu

Tylko ci, którzy potrafią kochać, przetrwają – deklaruje Jim Jarmusch. Bo choć jego bohaterowie są wampirami, przy życiu trzyma ich pielęgnowana od setek lat miłość. Adam jest uznanym muzykiem, mieszka w opustoszałym Detroit. Kiedy popada w depresję, z Tangeru przyjeżdża na ratunek ukochana Ewa. Romantyczne chwile pary zakłóca pojawienie się zwariowanej młodszej siostry Ewy... Magnetyczna siła filmu to owoc nie tylko miłości, ale także równie inteligentnego, co zaraźliwego humoru. Wyrafinowane wampiry krew starają się pozyskiwać szlachetnymi metodami. Nie zniżają się do atakowania ludzi. Przynajmniej do czasu.

Być wampirem oznacza tu: żyć sztuką - muzyką, płytami, książkami, miłością - i mieć poczucie wiecznego nienasycenia. To jeden z rzadkich dziś filmów, który działając minimalnymi środkami, zostawia wieczny niedosyt, pozostaje otwarty. Działa muzycznie, wciąga do środka i sprawia, że chce się do niego wracać jak do ulubionej płyty.

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"


Only those who can love will survive, declares Jarmusch. Even though his heroes are vampires, it is love, carefully nurtured for centuries, that keeps them alive. Adam is a successful musician in forsaken Detroit. When he falls into a depression, his beloved Eve visits from Tangier. The vampire couple, who abstain from chomping on mortal flesh for chow, have their romantic interlude interrupted by a visit from Eve’s nutty younger sister, Ava. Jarmusch’s film is a treasure trove for fetishists of innuendo and between-the-lines references. The director employs his exceptional melancholy and warmth to repair the image of vampires spoiled by the Twilight saga’s little fiends. He treats his characters with tenderness and gravitas while successfully employing them as universal metaphors. The filmis the fruit of a labor of love filled with infectiously intelligent humor.

Informacje o reżyserze

Jim Jarmusch

Urodzony w 1953 roku w Akron w stanie Ohio. Jedna z najważniejszych postaci niezależnego kina w historii. Studiował w szkole filmowej New York Univeristy i w Cinémathèque Française. Jego mentorem był Nicholas Ray (reżyser Buntownika bez powodu), u którego także asystował na planie. Dzięki sukcesom swoich pierwszych filmów, zwłaszcza nagrodzonego Złotą Kamerą w Cannes Inaczej niż w raju (1984), stał się symbolem nowego pokolenia niezależnego kina amerykańskiego i ulubieńcem krytyki. Często wykorzystywane przez niego połączenie specyficznego, „suchego” poczucia humoru i statycznych scen stało się na tyle charakterystyczne, że określenie „jarmuschowski” jest dziś zrozumiałe na całym świecie. Laureat m.in. Złotej Palmy na festiwalu filmowym w Cannes za krótki metraż (Kawa i papierosy III, 1994) i zdobywca mnóstwa innych nagród.


Born in 1953 in Akron, Ohio. One of the most important figures of independent cinema. Jarmusch studied film at New York University and Cinémathèque Française. Nicholas Ray (dir. Rebel without a Cause) was his mentor, and offered him an AD job. Through the success of his first films, especially Stranger Than Paradise (1984), which won the Gold Camera at Cannes, Jarmusch became the symbol of a new generation of independent American filmmakers and a critic favorite. His frequent use of dry humor and static scenes are so characteristic that the expression ‘Jarmuschian’ is understood around the world. Jarmusch’s awards include the Golden Palm at Cannes for a short (Coffee and Cigarettes III, 1994), Gold Camera at Cannes (Stranger Than Paradise, 1984) and many others.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1980 Nieustające wakacje / Permanent Vacation

1984 Inaczej niż w raju / Stranger Than Paradise

1986 Down By Law

1991 Noc na Ziemi / Night On Earth

1995 Truposz / Dead Man

2005 Broken Flowers

2009 The Limits of Control

stopka

reżyseria: Jim Jarmusch
scenariusz: Jim Jarmusch
zdjęcia: Yorick Le Saux
montaż: Affonso Gonçalves
muzyka: Jozef van Wissem
obsada: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt
producent: Reinhard Brundig, Jeremy Thomas
produkcja: Recorded Picture Company (RPC), Pandora Filmproduktion
polski dystrybutor: Gutek Film
język: angielski
barwa: kolor
Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Stella Nostra 
Pontus Klänge, Walter Söderlund, Szwecja 2014
Creative Control 
Benjamin Dickinson, USA 2015
Egzamin 
Cristian Mungiu, Rumunia, Francja, Belgia 2016
Fale 
Grzegorz Zariczny, Polska 2016
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć 
David Yates, Wielka Brytania, USA 2016
Gimme Danger 
Jim Jarmusch, USA 2016
Hiszpański temperament 
Emilio Martínez Lázaro, Hiszpania 2014
Jarocin, po co wolność 
Leszek Gnoiński, Marek Gajczak, Polska 2016
Ja, Daniel Blake 
Ken Loach, Belgia, Wielka Brytania, Francja 2016
Kacper i Emma – zimowe wakacje 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Lion. Droga do domu 
Garth Davis, Australia, Wielka Brytania, USA 2016
Nazywam się Cukinia/Życie Kabaczka 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
Claude Barras, Szwajcaria, Francja 2016
Nieznajoma dziewczyna 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2016
Nowy początek 
Denis Villeneuve, USA 2016
Służąca 
Park Chan-wook, Korea Południowa 2016
Sully 
Clint Eastwood, USA 2016
The Rolling Stones Olé Olé Olé! 
Paul Dugdale, Wielka Brytania 2016
Vaiana. Skarb oceanu 
Ron Clements, John Musker, USA 2016
Wim Wenders: Piękne dni w Aranjuezie 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Francja, Niemcy, Portugalia 2016
Wim Wenders: Pina 3D 
Wim Wenders - retrospektywa filmów
Wim Wenders, Niemcy, Francja, Wielka Brytania 2011
Zwierzęta nocy 
Tom Ford, USA 2016
Czerwony żółw 
Europejskie Nagrody Filmowe 2016
Michaël Dudok de Wit, Francja, Belgia 2016
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.