film
 
Wózkownia: Ratując Pana Banksa
Saving Mr. Banks
reż. John Lee Hancock / Australia, USA, Wielka Brytania 2013 / 126’
Seanse - kup bilet:
30 sty
Wózkownia

Obsada

Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti, Colin Farrell

Opis filmu

Walt Disney obiecuje swoim córkom zrealizować film na podstawie ich ulubionej książki Mary Poppins P. L. Travers. Nie wie jednak, że spełnienie obietnicy zajmie mu 20 lat. Aby uzyskać prawa do ekranizacji musi stawić czoła zgryźliwej, bezkompromisowej pisarce, która nie zamierza patrzeć, jak jej ukochana niania-czarodziejka jest masakrowana w trybach hollywoodzkiej machiny. Jednak w obliczu kłopotów finansowych Travers godzi się pojechać do Los Angeles. Na dwa krótkie tygodnie Walt Disney wytacza najcięższą artylerię. Uzbrojony w oszałamiające storyboardy i radosne piosenki braci Sherman, robi, co w jego mocy, aby przekonać pisarkę.

Kiedy odkrywamy tajemnice pani Travers , zaczynamy z nią sympatyzować, pomimo wielu wad. Aż trudno uwierzyć, że tak zgorzkniała osoba mogła stworzyć  serię książek dla dzieci. Poznajemy jej motywacje i przeszłość, co pozwala nam dostrzec złożoność postaci.  Wzruszamy się poczynaniami małej dziewczynki, darzącej swojego ojca zbyt dużą miłością i wiarą, która zaważyła na całym jej dorosłym życiu.

Małgorzata Czop, „Operacja Kino”

Informacje o reżyserze

John Lee Hancock

Urodzony w 1956 roku w Longview w Teksasie. Zanim zaistniał w świecie kina, przez cztery lata pracował jako prawnik. W 1991 roku zrealizował swój pierwszy film – komedię romantyczną Hard Time Romance. W początkach kariery większe sukcesy odnosił jednak jako scenarzysta dzieł Clinta Eastwooda – Doskonałego świata i Północy w ogrodzie dobra i zła. Za jego pierwszy triumf reżyserski uważa się dramat sportowy Debiutant z 2002 roku.


John Lee Hancock was born in 1956 in Longview, Texas. Before getting involved in the world of cinema, he spent four years working as a lawyer. He made his first film 1991, the romantic comedy Hard Time Romance. At the beginning of his career, he had more success, however, as a screenwriter (Clint Eastwood's A Perfect World and Midnight in the Garden of Good and Evil). His first directorial triumph came in 2002 with the sports drama The Rookie.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Hard Time Romance

2002 Debiutant / The Rookie

2004 Alamo / The Alamo

2009 Wielki Mike. The Blind Side / The Blind Side

2013 Ratując pana Banksa / Saving Mr. Banks

stopka

reżyseria: John Lee Hancock
obsada: Tom Hanks, Emma Thompson, Paul Giamatti, Colin Farrell
polski dystrybutor: Disney
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Odlotowy nielot 
Árni Ásgeirsson, Islandia 2018
Przygoda Nelly 
Dominik Wessely, Niemcy 2016
Sweet Country 
Warwick Thornton, Australia 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Twój Simon 
Greg Berlanti, USA 2018
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
W cieniu drzewa 
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Islandia, Polska 2017
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.