film
Wózkownia: Ani słowa więcej
Enough Said
reż. Nicole Holofcener / USA 2013 / 93’
Seanse - kup bilet:
19 gru
Wózkownia

Obsada

Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener

Opis filmu

Opowieść o rozwiedzionej samotnej matce, Evie (Julia Louis-Dreyfus), która pracuje jako masażystka i powoli godzi się z tym, że jej córka niedługo wyjedzie do college'u. Pewnego dnia poznaje Alberta (ostatnia rola zmarłego niedawno Jamesa Gandolfiniego) – uroczego, zabawnego faceta, który również cierpi na syndrom pustego gniazda. Eva zaprzyjaźnia się też z Marianne (Catherine Keener) – klientką, która ma jedną wadę: zbyt często narzeka na byłego męża. Któregoś dnia związek Evy i Alberta staje pod znakiem zapytania, gdyż bohaterka poznaje prawdę o byłym Marianne.

Nicole Holofcener, jedna z najbardziej bystrych i szczerych obserwatorek relacji międzyludzkich w amerykańskim kinie niezależnym, posiada rzadką umiejętność pokazywania emocjonalnej prawdy w komicznych sytuacjach. Ostra, wnikliwa komedia, która humorystycznie przedstawia życiowe zamieszanie jakie powstaje, gdy próbujesz zaangażować się w nowy związek.

wysokieobcasy.pl

Informacje o reżyserze

Nicole Holofcener

Reżyserka i scenarzystka, bywalczyni festiwalu w Sundance, gdzie premiery miały wszystkie jej filmy, w tym szkolne krótkometrażówki. Urodziła się w 1960 roku w Nowym Jorku, jako nastolatka przeniosła się z rodzicami do Los Angeles. Nim zaczęła studia filmowe, pracowała przy produkcji kilku filmów (m.in. Woody’ego Allena) jako asystentka producenta. W Columbia University zrealizowała m.in.Angry (1991). Jej pełnometrażowy debiut Rozmawiając, obmawiając… (1996) stał się obiektem kultu dla wielu fanów. Bohaterkami inteligentnych komedii, w jakich specjalizuje się reżyserka, są współczesne kobiety, których symbolem pozostaje ulubiona aktorka Holofcener – Catherine Keener.


Director and screenwriter Nicole Holofcener has premiered all her films, including university shorts, at the Sundance Film Festival. Born in 1960 in New York, her family moved to Los Angeles when she was a teenager. Before studying film, she worked as production assistant on several movies (including a Woody Allen film). At Columbia University, her shorts included Angry (1991). Fans revere her feature-length debut, Walking and Talking(1996),as a cult classic. Holofcenter’s intelligent comedies center on modern women, as exemplified by her favorite actress Catherine Keener.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1991 Angry (kr. m. / short)

1996 Rozmawiając, obmawiając… / Walking and Talking

2001 Pięknie i jeszcze piękniej / Lovely & Amazing

2006 Przyjaciele z kasą / Friend with Money

2010 Please Give

stopka

reżyseria: Nicole Holofcener
obsada: Julia Louis-Dreyfus, James Gandolfini, Catherine Keener
polski dystrybutor: Imperial - Cinepix
barwa: kolor
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.