Są smaki warte każdych pieniędzy. 10 lutego zapraszamy do podróży po najbardziej wykwintnych restauracjach świata w ramach cyklu Films for Food. Za sprawą filmu "Uczta" poznamy środowisko foodies - wpływowych osób w biznesie kulinarnym. Po seansie o filmie i towarzyszących mu zjawiskach porozmawiamy m.in. z dr Dorotą Koczanowicz z Instytutu Kulturoznawstwa, Piotrem Gładczakiem, autorem bloga Wrocławskie Podróże Kulinarne i Łukaszem Budzikiem, szefem kuchni. Zapraszamy też na kolację towarzyszącą pokazowi do restauracji Mennicza Fusion.
"Uczta"
W filmie poznajemy grupę smakoszy - blogerów kulinarnych, którzy przemierzają świat w poszukiwaniu luksusowych lokali. "Uczta" to także portret ekstremalnej klasy wyższej zglobalizowanego społeczeństwa - jak zaznaczają Thomas Jackson, Charlotte Landelius i Henrik Stockare - twórcy filmu. Wspólnie opowiadają o ludziach, których nie powstrzymują żadne ekonomiczne granice; bez wahania wsiadają w prywatny samolot, żeby na drugiej półkuli zjeść posiłek złożony np. z lokalnych organicznych warzyw. Wśród bohaterów znaleźli się jedni z najbardziej wpływowych przedstawicieli foodies: Luxeat / Aiste Miseviciute - była supermodelka, Chudy Bib / Perm Paitayawat - dziedzic fortuny firmy złotniczej spod Bangkoku, Andy Hayler - dawny programista, twórca innowacyjnego oprogramowania dla firmy Shell, Steven Plotnicki - niegdyś wpływowa persona w wydawnictwie płytowym (współautor sukcesu m.in. RUN DMC) i Katie Keiko - wschodząca gwiazda świata foodies.
Goście: dr Dorota Koczanowicz, Piotr Gładczak i Łukasz Budzik
Dorota Koczanowicz, doktor nauk o sztuce, pracuje na wrocławskim Kulturoznawstwie. Jest autorką książki o doświadczeniu estetycznym oraz wielu artykułów o kulturze kulinarnej, sztuce współczesnej i estetyce. Była stypendystką John F. Kennedy Institute w Berlinie oraz The Wittgenstein Archives at the University of Bergen (WAB). Wyniki swoich badań prezentowała m.in. w Stanach Zjednoczonych, Francji, Włoszech, Finlandii, Azerbejdżanie i Emiratach Arabskich.
Piotr Gładczak to autor najbardziej poczytnego bloga o jedzeniu we Wrocławiu. Na łamach Wrocławskich Podróży Kulinarnych opisuje większość lokali gastronomicznych ze stolicy Dolnego Śląska. Wielki miłośnik jedzenia, aktywnie działa zarówno w kuchni, jak i w środowisku gastronomicznym.
Łukasz Budzik - artysta sztuki kulinarnej, laureat prestiżowego wyróżnienia dla młodego talentu, przyznawanego przez przewodnik Gault&Millau. W przeszłości był szefem kuchni restauracji Prime w Hotelu Intercontinental Doha the City w Katarze czy Aquario i Monopol we Wrocławiu. Finalista jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych na świecie - "Top Chef". Asystował także Michałowi Brysiowi w 6. edycji programu "Hell's Kitchen. Piekielna Kuchnia" jako sous chef. Zwycięzca 9 edycji Food&Wine Noble Night.
Kolacja inspirowana filmem w Mennicza Fusion
Po spotkaniu w Kinie Nowe Horyzonty zapraszamy na kolację do restauracji Mennicza Fusion, którą przygotuje Łukasz Budzik. Kolacja rozpocznie się o 21.00, bilety można nabyć pod tym linkiem (liczba miejsc ograniczona).