Menu:
Przystawka:
Marynowana barwena z sałatką z komosy ryżowej z domowymi piklami
Danie Główne:
Policzki wołowe z pieczoną dynią i marakują
Deser:
Gruszka karmelizowana w miso z lodami z czarnego sezamu
lub wege:
Przystawka:
Sałatka z kolorowych buraków z serem z Łomnicy i pistacjami
Danie główne:
Risotto dyniowe z palonym masłem i truflą
Deser:
Gruszka karmelizowana w miso z lodami z czarnego sezamu
O produktach:
Dlaczego barwena?
W przeciwieństwie do łososia nie jest to ryba hodowlana i sztucznie karmiona. Nie jest zagrożona tak jak tuńczyk, który jest blisko wyginięcia. Barweny pochodzą wyłącznie z połowów siecią skrzelową - tak złowione ryby zachowują pełną łuskę i nie są miażdżone w sieci (odwrotnie niż przy połowach dużo popularniejszymi włokami). To zasługa małych, tradycyjnych kutrów tzw. rybołówstwa przybrzeżnego, prowadzących krótkie, kilkugodzinne połowy.
Wołowina pochodzi z lokalnej hodowli ZM Kowalczyk (Barło).
Dynie, buraki i gruszki są uprawiane w ekologicznym gospodarstwie w Sandomierzu.
cena biletu 150 zł *
do każdego z dań zostanie podane odpowiednie dobrane wino z polskiej winnicy Turnau.
* liczba miejsc ograniczona.