repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
W obronie jedzenia reż. Michael Schwarz
Aktualności

"W obronie jedzenia" - premiera nowego filmu Films For Food

3 mar

5 marca (niedziela, godz. 17.00) w Kinie Nowe Horyzonty.

FILMS for FOOD - inicjatywa, która jesienią tego roku pojawiła się na polskim rynku - rozwija swoja działalność i organizuje pokaz kolejnego filmu z nurtu kina kulinarnego. Będzie to dokument W obronie jedzenia, zrealizowany w 2015 roku w oparciu o bestsellerową książkę amerykańskiego dziennikarza i działacza społecznego Michaela Pollana.

W obronie jedzenia wyreżyserował Michael Schwarz, który w 2009 roku spotkał się już z Pollanem na planie filmu Owoc pożądania ("The Botany of Desire"). Tym razem ruszyli wspólnie w podróż po świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Na swojej drodze spotkali przedstawicieli różnych kultur oraz tradycji żywieniowych - co pomogło nie tylko odpowiedzieć na to pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.

Michael Pollan to amerykański pisarz, dziennikarz, działacz społeczny i profesor dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Specjalizuje się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Jest autorem kilku bestsellerowych książek i o jedzeniu. Jego "W obronie jedzenie. Manifest wszystkożercy" znalazło się na liście najbardziej poczytnych książek w USA firmowanych przez "The New York Times Magazine". Polskie wydanie ukazało się w 2010 roku - podobnie jak "Jak jeść. Przewodnik konsumenta" ("Food Rules. An Eater's Manual").

W obronie jedzenia
reż. Michael Schwarz / USA 2015 / 117'

Po seansie będzie można spróbować produktów z certyfikatami ekologicznymi, bo tylko takie są sprzedawane na EkoBazarze przy Tęczowej 57. Smaczne i zdrowe, a przede wszystkim to prawdziwe jedzenie wytwarzane tradycyjnymi metodami - począwszy od ziarna, po gotowy produkt cały czas pod czujnym okiem jednostek certyfikujących. Produkty dostępne na EkoBazarze pochodzą od lokalnych producentów, u nich w każdą sobotę, można zaopatrzyć się w sezonowe owoce i warzywa, nabiał, oleje, ziarna i orzechy, przetwory owocowo-warzywne, mięso, wędliny, ryby, pieczywo. Na EkoBazarze można spotkać również dystrybutorów produktów z Europy - na ich stoiskach można znaleźć między innymi owoce i warzywa z Sycylii, oliwki, oliwy, konserwy rybne z Portugalii, sery z Holandii, super foods z jeszcze odleglejszych zakątków świata. 

czytaj także

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!