Somm, reż. Jason WiseSomm, reż. Jason Wise
16 kwietnia 2018
"Somm" - kolejny pokaz w ramach Films for Food

28 kwietnia (sobota, godz. 18.00) w Kinie Nowe Horyzonty

W programie:

28 kwietnia, sobota, godz. 18.00

Somm
reż. Jason Wise / USA 2012 / 52’

Master Sommelier Exam to prestiżowy test dla sommelierów. W jego 50-letniej historii jedynie 200 osobom udało się z powodzeniem zakończyć ten egzamin. Samej procedurze nigdy nie towarzyszyły kamery. Aż do teraz!

Za każdym razem duże grono kandydatów na mistrzów poświęca na przygotowania olbrzymią ilość czasu. Nierzadko cierpi na tym ich życie prywatne i zawodowe. Niewielu ostatecznie stawało przed Radą Mistrzów Sommelierów, a jeszcze mniej z nich kończyło to spotkanie sukcesem. Przebieg egzaminu trzymany jest w tajemnicy, podobnie jak obrady Rady. Nikt jeszcze nie miał okazji nakręcić tego, co się dzieje podczas testu. Pierwszą osobą, która tego dokonała był Jason Wise, reżyser Somma. Można tu zobaczyć nie tylko ludzi owładniętych pasją, ale też wina, o których mało kto słyszał. To historia czwórki przyjaciół, którzy podchodzą do egzaminu, mającego doprowadzić ich na wyżyny. Film powstawał przez 3 lata. W tym czasie ekipa odwiedziła 6 krajów, w tym Stany Zjednoczone, Niemcy, Francję i Włochy.  

Gościem po kolejnym pokazie w ramach Films for Food będzie Wojtek Cyran, ambasador marki Jacob's Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.

Zapraszamy także na warsztaty towarzyszące. Tym razem będą to będą warsztaty wine pairing, czyli jak dobrać wino do jedzenia:

Menu:

Jacob's Creek Chardonnay

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz

Jacob's Creek Moscato

Łosoś wędzony / kremowy biały ser / chrupkie pieczywo

Marynowana wołowina / jajko / suszona fermentowana kapusta

Ser pleśniowy / opalany chleb żytni / podsuszane pomidory

Pieczona szara reneta / tapioka / mleko kokosowe

Warsztaty poprowadzi Wojtek Cyran, ambasador marki Jacob's Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.

cena 35 zł

sprzedaż prowadzi Pracownia Food Think Tank warsztatyftt.pl

adres: Łokietka 6, Wrocław

termin 28.04.2018

godzina: 12.00

Akademia Kina Światowego: Kieł 
Akademia Kina Światowego (2017/2018)
Chasing the Breath 
Adrian Dmoch, Polska 2017
Dziewczyna we mgle 
Donato Carrisi, Włochy 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
Madame 
Amanda Sthers, Francja 2017
Nie jestem czarownicą 
Rungano Nyoni, Wielka Brytania, Francja 2017
Nigdy cię tu nie było 
Lynne Ramsay, Wielka Brytania, Francja, USA 2017
Trzy billboardy za Ebbing, Missouri 
Martin McDonagh, USA, Wielka Brytania 2017
Twarz 
Małgorzata Szumowska, Polska 2018
Uczciwy człowiek 
Mohammad Rasoulof, Iran 2017
Wieża. Jasny dzień 
Jagoda Szelc, Polska 2017
Wyspa psów 
Wes Anderson, Niemcy, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Lady Bird 
Greta Gerwig, USA 2017
Player One (2D z napisami) 
Steven Spielberg, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.