Somm, reż. Jason WiseSomm, reż. Jason Wise
24 kwietnia 2018
"Somm" - kolejny pokaz w ramach Films for Food

28 kwietnia (sobota, godz. 18.00) w Kinie Nowe Horyzonty

W programie:

28 kwietnia, sobota, godz. 18.00

Somm
reż. Jason Wise / USA 2012 / 52’

Master Sommelier Exam to prestiżowy test dla sommelierów. W jego 50-letniej historii jedynie 200 osobom udało się z powodzeniem zakończyć ten egzamin. Samej procedurze nigdy nie towarzyszyły kamery. Aż do teraz!

Za każdym razem duże grono kandydatów na mistrzów poświęca na przygotowania olbrzymią ilość czasu. Nierzadko cierpi na tym ich życie prywatne i zawodowe. Niewielu ostatecznie stawało przed Radą Mistrzów Sommelierów, a jeszcze mniej z nich kończyło to spotkanie sukcesem. Przebieg egzaminu trzymany jest w tajemnicy, podobnie jak obrady Rady. Nikt jeszcze nie miał okazji nakręcić tego, co się dzieje podczas testu. Pierwszą osobą, która tego dokonała był Jason Wise, reżyser Somma. Można tu zobaczyć nie tylko ludzi owładniętych pasją, ale też wina, o których mało kto słyszał. To historia czwórki przyjaciół, którzy podchodzą do egzaminu, mającego doprowadzić ich na wyżyny. Film powstawał przez 3 lata. W tym czasie ekipa odwiedziła 6 krajów, w tym Stany Zjednoczone, Niemcy, Francję i Włochy.  

Gościem po kolejnym pokazie w ramach Films for Food będzie Wojtek Cyran, ambasador marki Jacob's Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.

Zapraszamy także na warsztaty towarzyszące. Tym razem będą to będą warsztaty wine pairing, czyli jak dobrać wino do jedzenia:

Menu:

Jacob's Creek Chardonnay

Jacob's Creek Double Barrel Shiraz

Jacob's Creek Moscato

Łosoś wędzony / kremowy biały ser / chrupkie pieczywo

Marynowana wołowina / jajko / suszona fermentowana kapusta

Ser pleśniowy / opalany chleb żytni / podsuszane pomidory

Pieczona szara reneta / tapioka / mleko kokosowe

Warsztaty poprowadzi Wojtek Cyran, ambasador marki Jacob's Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.

cena 35 zł

sprzedaż prowadzi Pracownia Food Think Tank warsztatyftt.pl

adres: Łokietka 6, Wrocław

termin 28.04.2018

godzina: 12.00

Ava 
Léa Mysius, Francja 2017
Blanka (dubbing) 
Kohki Hasei, Włochy, Filipiny, Japonia 2015
Jestem taka piękna! 
Abby Kohn, Marc Silverstein, Chiny, USA 2018
Kochając Pabla, nienawidząc Escobara 
Fernando Leon de Aranoa, Hiszpania, Bułgaria 2017
Lato 1993 
Carla Simón, Hiszpania 2017
McQueen 
Ian Bonhôte, Peter Ettedgui, Wielka Brytania 2018
Na plaży Chesil 
Dominic Cooke, Wielka Brytania 2017
Obietnica poranka 
Eric Barbier, Francja 2017
Oko na Julię 
Kim Nguyen, Kanada 2017
Sicario 2: Soldado 
Stefano Sollima, USA, Włochy 2018
Sztuka kłamania 
Laurent Tirard, Francja, Belgia 2018
Thelma 
Joachim Trier, Dania, Francja, Norwegia, Szwecja 2017
Whitney 
Kevin Macdonald, Wielka Brytania, USA 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.