repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna
Film o kawie, reż. Brandon Loper
Aktualności

Films For Food: "Film o kawie"

12 mar

17 marca (sobota, godz. 18.00) w Kinie Nowe Horyzonty

17 marca, sobota, godz. 18.00

Film o kawie
reż. Brandon Loper / USA 2014 / 67’

Film śledzi proces produkcji kawy od uprawy w Hondurasie, przez zbiory w Rwandzie, aż po jej globalną konsumpcję. Wsłuchując się w historie farmerów, sprzedawców, palaczy kawy i baristów na temat wpływu jej uprawy na środowisko i ekonomię, znajdziemy się w kawiarniach w Tokio, Portland, Seattle, San Francisco i Nowym Jorku. Zaglądając do „rzemieślniczych” lokali w celu poznania różnych metod parzenia, film pokazuje mało znany świat wysokogatunkowej kawy.

Po pokazie – spotkanie z gośćmi, wśród których znajdzie się m.in. Filip Kucharczyk – Mistrz Świata w parzeniu kawy.

Zapraszamy także na  prowadzone przez Filipa Kucharczyka warsztaty kawowe w Figa Coffee, w pracowni Food Think Thank. Więcej informacji

Filip Kucharczyk

Pomysłodawca, założyciel oraz głównodowodzący w tym przedsięwzięciu. Możecie go znać z Cafe Targowa, która niedawno obchodziła piąte urodziny z planem wielu następnych, a także z innych kawowych projektów, bardziej i mniej udanych. Filip to utytułowany barista: finalista Mistrzostw Polski Brewers Cup, uczestnik Mistrzostw Polski Barista oraz Cup Taster, ale przede wszystkim Mistrz Polski oraz Mistrz Świata w parzeniu kawy Aeropressem - World Aeropress Champion. Bardzo lubi jeździć na rowerze. Być może właśnie podróż na dwóch kółkach z Londynu, która miała nie mieć końca, a jednak we Wrocławiu się skończyła, jest tym zbiegiem okoliczności który pozwolił, żeby to wszystko się wydarzyło. FIlip musi być w ciągłym ruchu - sam parzy kawę, piecze ciasta, robi zdjęcia, strony internetowe, naprawia rowery, a teraz jeszcze wypala kawę. Chęć do nauki i rozwiązywania problemów, mimo jego już prawie zaawansowanego wieku, nie pozwala na stanie w miejscu. Stąd właśnie FIGA - kolejny krok na ścieżce wiecznej nowości i przygody. Kiedyś w Kolumbii poznał Astrid i Raula Medinę, właścicieli plantacji Finca Buenavista i właśnie wtedy stwierdził, że niczym Bruce Lee nie podda się, zanim ich kawa będzie wypalana jego rękami w jego rzeczywistości - i później też się nie podda. Poznał tam też Alejandro Renjifo (Fairfield Trading) i Kentaro Maruyamę (Maruyama Coffee) i się zaispirował. Filip ma dużo pomysłów oraz jest grafomanem.

Figa

To nowa palarnia kawy Specialty z Wrocławia. Wypalamy kawę w małych ilościach - staramy się, żeby smakowała coraz lepiej z każdym kolejny wrzutem do pieca. Do wypału wybieramy najlepsze ziarna, zwracając uwagę na ich sezonową dostępność i świeżość. W Fidze znajdziecie krótkie serie kaw, ponieważ chcemy, abyście razem z nami mogli ciągle poznawać nowe smaki. Figa to także kawiarnia w siedzibie Pracowni Food Think Tank, przy ulicy Łokietka 6. W kawiarni serwowane są właśnie kawy Figa oraz kawy z najlepszych palarni w Europie. W pracowni oraz kawiarni organizowane są różnego rodzaju warsztaty, spotkania i wydarzenia. Przy okazji picia kawy można zapoznać się z wyrobami wrocławskich rękodzielników zrzeszonych w fundacji Food Think Tank.

 

czytaj także

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!